Bu yazımızda sizlere e arşiv fatura zorunluluğu konusunun kimleri kapsadığı ile ilgili olarak bilgiler vermek amacındayız. Teknolojinin olanca hızıyla gelişmeye devam ettiği günümüz dünyasında artık hepimiz biliyoruz ki bütün işlemlerimizi internet ortamından kolay bir şekilde halledebilmemiz mümkün.
Özellikle doğal bir teknoloji bilgisine sahip değilseniz, en son teknolojilere ayak uydurmak zor olabilir. İşletmenizdeki büyümeyi ve başarıyı görmek için, elinizde olanların faydalarını anlamanız gerekir. Teknoloji işinize birçok şekilde yardımcı olabilir. Özellikle de e arşiv fatura işlemlerinizde.
E-arşiv fatura işleyişe ne kattı?
Çalışma gününüzü ve önünüzdeki birçok görevi düşünün. Tabağınızda çok fazla şey olduğundan bahse giriyoruz ve çoğumuz gibi, muhtemelen her şeyi yapmak için günde daha fazla zaman geçirmenizi diliyorsunuz. Zamanı yavaşlatmak için teknoloji henüz mevcut olmasa da, gün içinde verimliliğinize yardımcı olacak ve iş verimliliğinizi artıracak teknoloji mevcut olduğundan, yapılacaklar listenizin çoğundan daha hızlı bir şekilde yararlanabilirsiniz.
Teknoloji, hesaplarınızı yönetmekten satış süreçlerinizi iyileştirmeye kadar her zamanki görevlerinizin çoğunu kolaylaştırabilir. Hem siz hem de çalışanlarınız için, mevcut olan araçlardan sadece birkaçını uygularsanız, fazla mesai ihtiyacı yakında geçmişte kalabilir.
E-arşiv fatura uygulaması nedir?
E arşiv fatura uygulaması Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğde yer alan şartlara uygun şekilde ve yine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak e-Arşiv Faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan uygulamayı kapsamaktadır.
E-arşiv fatura zorunluluğu 2022 yılında kimler için?
E arşiv fatura zorunluluğunun kimleri kapsadığına yönelik olarak isterseniz sırasıyla bilgileri ve sonrasında da ilgili tarihleri verelim. Bilindiği üzere Gelir İdaresi Başkanlığı bir tebliğ yayınladı. Yayınlanan tebliğe göre: 2020 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı cirosu 5 milyon TL’yi aşan firmaların 1 Temmuz 2021’de e–fatura ve e–arşiv fatura sistemine, 1 Ocak 2022 tarihinde ise e-defter zorunluluğu getirilen mükellefler arasında yer alması kararlaştırılmıştı.
E-ticaret yapanlar E-fatura kullanmak zorunda mı?
e–Ticaret sektörü için e–fatura geçiş zorunluluğunu yeni tebliğ taslağına göre özetleyecek olursam: 2021 cirosu 4 milyon lira altında olan firmalar gönüllü olarak e–fatura ve e-arşiv kullanıcısı olabilirler. 2021 cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmaların ise e–fatura ve e-arşiv kullanma zorunluluğu bulunmaktadır.
E-Ticaret fatura nasıl kesilir?
e-Ticaret sistemiyle yapılan alışverişler için fatura kesme süreci şu şekilde ilerler: İlk olarak İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapılır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra Arşiv Portal bölümüne geçilir. Sonrasında ekranın sol kısmında yer alan ‘Belge İşlemleri’ kısmına girilir ve ‘Fatura Oluştur’ bölümü seçilir.
e-Fatura kullanan tüm mükellefler, Aracı hizmet sağlayıcıları veİnternet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayan mükellefler e-Arşiv Fatura Uygulaması’na 01.01.2020 tarihi itibariyle zorunlu geçiş yapacaklar. Yazının yazıldığı tarih itibariyle geçişin yapılmış olması gerekiyor.
e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 1.1.2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarı eğer 30.000 TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarın 5.000 TL’yi ) aşıyorsa bu durumda söz konusu faturaların e-arşiv fatura olarak e-belge düzenlenme portalı üzerinden düzenlenmesi artık zorunlu durumda.
2018 veya 2019 yılında brüt satış hasılatı 5 Milyon TL üzerinde olan Mükelleflerin e arşiv faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyor.
EPDK’dan lisanslı olan Şirketler Bayilik Lisansı olanlar da dahil olmak üzere e arşiv faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyor.
Motorlu taşıtlar imal, ithal ve bayilerinin de e arşiv faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyor.
İnternet aracılığı ile satış kiralama ve reklam işlerine internet yoluyla aracılık edenlerin de e arşiv faturaya geçiş zorunlulukları bulunuyor.Komisyoncu ve tüccar olarak sebze ve meyve ticareti yapanların da e arşiv faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyor.
Bavul ticareti yapanlara da e arşiv faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyor.
Vergi mükellefi olmayanlara düzenlenecek olan 30.000 TL’yi aşan faturalar da e arşiv fatura olarak düzenlenecek.
Vergi mükellefi olanlara düzenlenecek olan 5.000 TL’yi aşan faturalar e arşiv fatura olarak düzenlenecek.
2018 veya 2019 yılında brüt satış hasılatı 5 Milyon TL üzerinde olan Mükelleflerin e arşiv faturaya 01.07.2020 tarihine kadar geçiş zorunluluğu bulunuyor.
EPDK’dan lisanslı olan Şirketler Bayilik Lisansı olanlar da dahil olmak üzere 01.07.2020 tarihine kadar e arşiv faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyor.
Motorlu taşıtlar imal, ithal ve bayilerinin de 01.07.2020 tarihine kadar e arşiv faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyor.
İnternet aracılığı ile satış kiralama ve reklam işlerine internet yoluyla aracılık edenlerin 01.01.2020 tarihine kadar e arşiv faturaya geçiş zorunlulukları bulunuyor.
Komisyoncu ve tüccar olarak sebze ve meyve ticareti yapanların da 01.01.2020 tarihine kadar e arşiv faturaya geçiş zorunluluğu bulunuyor.