TIKLAYIN SİZİ ARAYALIM
Beni Arayın
eray.com.tr > AKADEMİ > E-Dönüşüm > 2022 güncel e fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?
  • ErayTeknolojiAS
  • Yorum yapılmamış
2022 güncel e fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

2022 güncel e fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Çoğu zaman bilgisayar karşısına geçer e fatura sorgulama hakkında bilgiler edinmeye çalışırız. Bazen edindiğimiz bu bilgilerle işlemlerimizi halletmeye çalışır ve sonrasında edindiğimiz tecrübe ile bunları çevremize aktarırız.

Teknoloji, yeni dijital vergi fonksiyonunun çalışmalarını tanımlar ve temelini oluşturur ve böylece küresel dijital ekonominin görevlerini cevaplamayı mümkün kılar. Vergi büyük verilerini yönetmek için etkili uyumu sağlar ve stratejik iş kararlarını kolaylaştıran bilgiler sağlar.

Aslında geldiğimiz noktada elektronik dönüşüm son derece önemli faydalar sağlar. Öyle ki en önemli faydayı bugün şirketler ile vergi işleriyle oluşan birimler sağlar. Dijital gelişme, müşterileri ve işletmeleri vergi otoriteleriyle, vergi işlevlerini işletme paydaşlarıyla ilişkilendirerek küresel bağlantılılık getirir, böylece yeni çalışma ilişkileri, iş ve işletme modelleri şekillendirir ve hiper bağlantılı bir küresel ekonomiye doğru yol alır.

Hazır ya da değil, vergi fonksiyonu da hızla dijital hale geliyor. Kuruluşunuz yıkıcı teknolojilere ayak uydurmak, dijital ve düzenleyici standartları yükseltmek ve finansal bilgilerin raporlanması ve değişimi için görev yapmak zorundadır.

İşte bu noktada karşımıza e fatura sistemi çıkmaktadır.

Nedir bu e-fatura?

2022 güncel e fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Elektronik faturayı kısaca elektronik ortamda hazırlanan faturalara verilen isim olarak ifadelendirebiliriz. Bu faturanın özelliği sunucular tarafından alıcı ve satıcılara iletilebilmesidir. Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişikliğin kabul edilmesiyle birlikte hayatımıza girmiş bulunan e-fatura, taraflar arasındaki ticaretin güvenli ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesini amaçlıyor.

Buna göre elektronik fatura sisteminde kayıtlı bulunan kullanıcılara rahatlıkla elektronik ortamda fatura kesilebilecek ve aynı şekilde o kullanıcılardan da fatura alınabilecektir. Bununla birlikte istenildiği zaman bu sistemdeki faturalar bilgisayara indirilerek de saklanması mümkün olacaktır.

“e-fatura” olarak da bilinen elektronik faturalar, ödediğiniz faturaların çoğunu sağlamanın kolay, güvenli ve çevre dostu bir yoludur.

2022 güncel e fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Giderek daha fazla tüketici faturalarını elektronik olarak teslim etmeyi tercih ediyor çünkü çok fazla fayda söz konusu.

Bir elektronik fatura, çevrimiçi olarak görüntüleyebileceğiniz ve ödeyebileceğiniz bir kağıt faturanın elektronik bir sürümüdür. Çoğunlukla bir alışveriş yaptığınızda posta kutunuza gönderilmek yerine, elektronik faturalar, iş yaptığınız şirketlerin web sitelerine gönderilir. Bu, bankanız, kredi birliğiniz veya size fatura gönderen herhangi bir şirket (kablo, telefon, güç, kredi kartı vb.) de olabilir.

E-faturanın avantajları nelerdir?

2022 güncel e fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

E faturanın birçok avantajları bulunuyor. Öncelik olarak belirtebileceğimiz özellik hız konusu. Artık kağıt ile aldıklarınız bir hafta önce e-posta ile gelecek. Banka henüz sizden ödeme almaz, ancak her şeyi bilirsiniz.

  1. Daha fazla bilgi: aynı e-postada, tıklamak zorunda kalmadan, faturanızın ayrıntılarına sahip olursunuz. Özel bölgenizde daha önce hiç sahip olmadığınız bilgilerden yararlanacaksınız. Faturanızı her zaman olduğu gibi kontrol etmeye devam etmek istiyorsanız, istediğiniz zaman yazdırabilirsiniz.
  2. Daha fazla tasarruf: faturanızı dijitalleştirerek ve kayıt yaparak kişiselleştirilmiş tasarruf araçlarına erişebilirsiniz. Tüketim verilerinize dayanarak, faturayı azaltmanıza yardımcı olur.
  3. Çevre dostu: Bir ağaç 8.000 yaprak kağıt üretir. Milyonlarca insan faturalarını kâğıt formda almayı bırakırsa birçok ağacın kesilmesine de engel olmuş oluruz.
  4. Ayrıca cep telefonunuzda / tabletinizde: tüm avantajları ve tüm yönetim araçlarını akıllı telefonunuzdan / tabletinizden yönetebilirsiniz.
  5. E faturanın yukarıda belirttiğimiz avantajlarının yanında özellikle işletmelerin maliyetini azaltmaya yönelik olarak müthiş avantajları yer almaktadır.
  6. E faturalar elektronik ortamda hazırlandığı için kağıt ihtiyaçlarınız minimum düzeye iner ve böylelikle önemli ölçüde kağıt israfından ve masrafından kurtulmuş olursunuz.
  7. Faturalarınızı müşterilerinize gönderirken artık kargolama yapma gibi bir duruma gerek kalmaz. E faturalarınız anlık ve hızlı bir şekilde müşterilerinize iletilir.
  8. Elektronik faturalarının en önemli güzelliklerinden bir tanesi de dijital ortamda arşiv halinde tutulmasıdır.
  9. Böylelikle bir arşiv haline getirmenize gerek kalmadan saklama imkanına da sahip olmuş oluyorsunuz. Ayrıca böyle bir saklama imkanı ile birlikte faturalarınızın kaybolma riski de ortadan kalkmış oluyor.
  10. Zamandan tasarruf sağlamanın yanı sıra bütçenize önemli ölçüde fayda sağlayan elektronik fatura aynı zamanda tahsilatlarınızı hızlandırmanın etkili bir yolunu sizlere sunmaktadır.

E-Fatura başvurusunu nasıl yapacaksınız?

e fatura

E-fatura sistemine geçme konusu son dönemlerde çok önemsenen konulardan. Eğer e fatura sistemine geçmeniz zorunlu ise veya zorunluluk bulunmasa da isteğiniz halinde geçecekseniz Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait sisteme kayıt yaptırmanız ve sonrasında ise e-fatura aktivasyon sürecini tamamlamanız gerekiyor. Bu süreçleri doğru bir şekilde ve kolayca halledebilmeniz için de şu adımları takip etmeniz gerekiyor. 

  1. Mali mühür teminini sağlamak. Eğer şirketiniz bir mali mühür sertifikasına sahip değilse öncelikle şirketiniz için Mali Mühür Sertifikası’na başvurmanız gerekiyor.  Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlediği bir elektronik mühür olan Mali Mühür Sertifikasını temin edebilmeniz için TÜBİTAK’a bağlı olan Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM)’nin internet adresine giderek başvuru yapmanız gerekiyor.
  2. Bu başvuruyu yaptıktan sonra TÜBİTAK’a Mali Mühür Sertifikası için bir ücret ödemeniz gerekiyor.
  3. Bu başvuru süresini tamamladıktan sonra ilgili sertifikanın size ulaşma süreci 3 ila 10 gün arasında değişiyor.
  4. Online işlemlere bakıldığında gerekli olan pin işlemlerini Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne ait web adresinin online işlemler menüsünden kolayca halledebiliyorsunuz.
  5. Mali Mühür Sertifikası almış bir kurum ya da mükellef olmanız halinde ise bu durumda e-posta, telefon gibi iletişim bilgilerinizi online işlemler kısmından birkaç adımda güncel hale getirebiliyorsunuz.

Kimi zaman karşımıza e-fatura başvurusu ile ilgili olarak da farklı bilgiler geliyor. E-fatura başvurunuzu Gelir İdaresi Başkanlığı portalında bulunan ”e-fatura canlı ortam başvuru” formunu doldurarak yapıyorsunuz ve buradan hareketle e fatura kullanmak istediğinizi beyan etmiş bulunuyorsunuz. Sonrasında eğer bir kontrol yapayım derseniz e-fatura portalı sorgulama ekranına girmeniz gerekiyor. Buradan hareketle gerekli kontrolü sağlayabilirsiniz.

2022 güncel e fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

E fatura aktivasyon işlemlerine gelince aslında bu yapacağınız hamle son adım olarak ifadelendiriliyor. Burada faturalarınızı elektronik ortam üzerinden gönderip alabilmeniz için daha öncesinde oluşturduğunuz hesabı aktif bir duruma getirmeniz gerekiyor. Burada özellikle e fatura başvuru kılavuzunda bulunan programı bilgisayara indirerek kurmanız ve sonrasında ise çalıştırmanız gerekiyor. Ardından mali mührü de kullanmanız gerekiyor. Bu aktivasyon işlemini tamamladıktan sonra e fatura sistemi işleme açılmış hale geliyor.

E fatura sistemi için bugün pek çok yazılım piyasada yer almaktadır. Yazılımlara göre adımlarda ufak değişiklikler de olabileceğinden hangi programla birlikte hesap etmenize karar vererek izleyeceğiniz yolu güzel bir şekilde belirlemeniz gerekiyor.

E-Fatura Zorunluluğu Kimler İçin Geçerlidir?

Elektronik fatura zorunluluğu konusunda son günlerde karşılaşılan en çok soru bu belki de. Elektronik fatura zorunluluğu ile ilgili bilgi vereceksek şu hususlara dikkat çekelim.

4760 sayılı kanuna ekli I sayılı listedeki malların ithali, imali, teslimi gibi faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans almış bir mükellef ya da şirket iseniz,
ÖTV kanununa ekli III sayılı listede mevcut olan malları inşa, imal, ithal ediyorsanız,
6563 sayılı kanunda tanımlanan hizmet aracılarından iseniz,
5957 sayılı kanuna göre komisyoncu ya da tüccar olarak sebze-meyve ticaretiyle uğraşıyor iseniz

sizler de e fatura uygulamasına geçmek zorundasınız demektir.

E fatura sorgulama nasıl yapılır?

2022 güncel e fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Burada dikkat edeceğiniz noktalardan en önemlisi e-fatura kayıtlı kullanıcılar listesinde bulunmanız gerekiyor. Burada bulunan e fatura portalına girerek hem faturalarınızı görebilir hem de faturalarınızda bir yanlışlık olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) kullanıma soktuğu e-fatura sistemi, uzaktan karmaşık görünse de kullanılmaya başlandığında mükelleflere birçok açıdan kolaylık sağlıyor. Çünkü e-fatura, faturalama sürecindeki birçok maliyetli aşamayı dijitale aktararak nakit avantajı sağlıyor, arşivlemeyi ve erişimi kolaylaştırıyor, kağıt kullanımını önleyerek doğayı korumaya yardım ediyor ve faturalaşma sırasında yapılan maddi hataları minimuma indiriyor.
e-Fatura sorgulama işlemi, “efatura.gov.tr” adresi üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu web sitesine vergi kimlik numaranız veya TC kimlik numaranız (TCKN) ile giriş yaparak e-fatura sorgulama yapabilirsiniz. Elinizdeki bilgileri sistemde karşınıza çıkan bilgilerle karşılaştırabilir, mevcut bilginin doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uygulamaya koyduğu e-fatura sistemi ile e-fatura mükellef sorgulama ve e-fatura kullanıcı sorgulama gibi birçok e-fatura işleminizi zaman ve hız kazanarak kolaylıkla yapabilirsiniz.

E-fatura ve E-arşiv sorgulamasında dikkat etmeniz gerekenler

Peki e-fatura ve e-arşiv fatura sorgulamasında hangi konulara dikkat etmelisiniz?
Her şeyden önce sorguladığınız faturanın e-arşiv sistemi kapsamında düzenlenip düzenlenmediğine bakın. Dilerseniz e-arşiv kapsamında fatura düzenlemeye yetkisi olan e-Arşiv Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Listesi’ni kontrol edebilirsiniz.
Faturayı düzenleyen mükellefin vergi kimlik numarası ya da TCKN bilgilerini doğru girip girmediğiniz kontrol edin.
Fatura üzerindeki fatura numarasını doğru girdiğinizden emin olun.
Faturalarda, “ödenecek tutar” ile “genel toplam” veya “toplam tutar” alanları bulunur. Bu alanlar birbirinden farklıdır. Faturanızı sorgularken “ödenecek tutar” bölümündeki tutarın, kuruş haneleriyle birlikte doğru olup olmadığını kontrol edin.
Karmaşık harf ve sayılardan oluşan güvenlik kodunu bir dizi halinde doğru şekilde girin.

E fatura kontrollerinizde daha kolay bir yol olarak özel entegratörler yoluyla da e faturanıza çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Elektronik fatura sizin de bildiğiniz üzere hayatımıza birçok avantajı ile birlikte gelmiştir. En güzel sağladığı avantajlardan biri kullanıcılarına ekonomik çözümler getirmesidir. Elektronik fatura çevreci çözümler olduğu için tercih edilen bir metodoloji sunmaktadır. 

Faturalama yönelik ihtiyaçları son derece çeşitlilik arz eden ve çok sayıda fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflere, kendilerine ait bilgi işlem alt yapısının yetersiz olması halinde teknik yeterliliğe sahip bir özel entegratörün bilgi işlem sistemi vasıtası ile elektronik fatura alıp gönderebilme olanağı tanınmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığından özel entegrasyon izni almış mükelleflerin bilgi işlem sistemleri kullanarak da e-fatura sorgulama yapması imkan dahilindedir.

2022 güncel e fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Özel entegrasyon izni alan şirketlerin isimleri “www.efatura.gov.tr” internet adresinden yayınlanıyor. İlgili listeyi görmek için bahsi geçen adrese girmeniz gerekiyor.

E fatura işlemlerinizde çözüm adresiniz: Eray

Eray’ın sizelere sunmuş olduğu Boylam E-Dönüşüm Portalı ile ister cep telefonunuzdan isterseniz tabletinizden e faturalarınızı görüntüleyebilmeniz mümkün. Üstelik bu erişimi sağlarken herhangi bir cihaz sınırlamasının da bulunmadığını özellikle belirtelim.

E- faturalarınız Boylam e-dönüşümün sizlere sunduğu fırsatlar sayesinde güvenli bir şekilde saklanıyor. Bunun süresini merak ediyorsanız minimum 10 yıl olduğunu özellikle belirtelim. Yani faturalara ulaşma gibi bir sıkıntınız elbette ki bulunmuyor.

Çoğu kullanıcının merak ettiği bir soru olarak e fatura görüntülemede zaman ve mekan sınırı olup olmadığı ile ilgili olarak da şunu ifade edebiliriz. E faturalarınıza ister evden isterseniz de işyerinizden ulaşım sağlamanız mümkün. Bu konuda herhangi bir zaman ve mekan sınırlaması bulunmuyor. İstediğiniz yerden istediğiniz zaman diliminde elektronik faturalarınıza ulaşmanız imkan dahilinde.

Boylam e-dönüşüm portalı sayesinde e faturalarınız için mail sistemi gibi bir taslak oluşturabilir ve bu taslak üzerinden çalışma sağlayabilirsiniz. Böyle bir özellik ile sisteme alışıncaya kadar da hatasız e fatura hazırlayıncaya kadar iyi bir deneme yapma imkanına kavuşmuş oluyorsunuz.

Sistemin size sağladığı avantajlar sayesinde e fatura sınırlaması olmaksızın toplu olarak fatura gönderimi sağlanabiliyor. Bu sayede hem siz hem de işletmeniz rahat bir nefes alıyor.

Boylam e faturanın sizlere sağladığı en güzel şey ise bakım ve güvenlik gibi önemli güncelleme ve geliştirmeler ile uğraşmaya gerek kalmamanız. Sistem size her şeyi hazır olarak sunduğu için yapmanız gerek arkanıza yaslanıp işinizle ilgilenmeniz.

Mağaza / Online Alışveriş