Barkod okuma bir barkod cihazıyla yapılıyor. İşletmenizdeki işleyişi artıran bu cihazla ilgili ayrıntılı bir bilgiyi hep birlikte okuyalım.
Temel olarak, bir barkod, barkod okuyucu tarafından çözülebilen farklı kalınlıklarda ve boşluklarda paralel bitişik çizgilerden oluşuyor. Bu, bir ışık kaynağının barkod boyunca taranması ve beyaz boşluklarla geri yansıyan ışığın yoğunluğunun ölçülmesiyle oluşuyor. Yansıtılan ışığın modeli, bir barkod düzenine uyan bir elektronik sinyal üreten bir fotodiyot aracılığıyla tespit ediliyor. Ardından, sinyal elektronik devreler aracılığıyla orijinal haline geri çevriliyor. İşte bu yapılan işleme barkod okuma deniyor.
Barkod sisteminde yer alan siyah çizgiler “1”, boşluklar “0” sayılarını temsil eder. En ince siyah çizgi 1 olurken en kalın çizgi dört birimi temsil ediyorsa “1111” olarak okunur. Buradan yapılan çıkarımla en dar boşluk “0”, en geniş boşluk ise “0000” sayısını ifade eder.
EAN 13 kodu Milli Mal Numaralama Merkezi tarafından verilmektedir. Bu barkod tüm perakende ürünlerde kullanılabilir. … Barkod numaraları belli bir düzen içinde verilmektedir. Numaradaki ilk 3 hane ülke kodu, sonraki 4 hane firma kodu, sonraki 5 hane ürün kodu sonraki 1 hane ise kontrol hanesi olarak belirlenmektedir.
Barkod Numarası alabilmeniz için Ticaret Odası veya Esnaf Sanatkarlar Odası’na kayıt olmak mecburidir. Odalardan alınacak olan Faaliyet Belgeleri ile Barkod işlemleriniz tamamlanmaktadır.
Bugün piyasada bulunan dört farklı barkod okuyucu türü bulunuyor ve her biri barkodları okumak ve deşifre etmek için biraz farklı bir mesaj kullanır.
Lazer Tarayıcılar
Kalem Okuyucular
CCD (Şarj Bağlantılı Cihaz) Okuyucular
Kamera Tabanlı Okuyucular
Lazer tarayıcılar, ışık kaynağı olarak bir lazer ışını kullanır ve lazer ışını barkod boyunca ileri geri taramak için ileri geri hareket eden bir ayna veya döner prizma kullanır. Barkoddaki beyaz alanlardan geri yansıyan ışığın yoğunluğunu ölçmek için bir foto diyot yer alıyor. Işık daha sonra okuyucu tarafından yayılıyor ve foto diyot aracılığıyla belirli bir frekansa dönüştürülüyor.
Kalem okuyucular, kalem veya çubuğun ucunda bir ışık kaynağı ve bitişik bir foto diyot kullanır. Barkodu okumak için, uç düzgün bir hareketle çubuklar boyunca sürüklenir. Işık kaynağından geri yansıyan ışığın yoğunluğu foto diyot ile ölçülür. Daha sonra bu, barkoddaki çubukların ve boşlukların genişliğini ölçmek için kullanılan bir dalga formu oluşturur. Koyu renkli çubuklar ışığı emerken, beyaz boşluk ışığı yansıtır ve foto diyot tarafından üretilen ve barkoddaki boşluk deseninin tam bir kopyası olan bir voltaj dalgası oluşturur. Dalga biçimi daha sonra okuyucu tarafından çözülür.
CCD okuyucular, tek bir foto diyot görevi gören ve önlerindeki ışığın yoğunluğunu ölçen sıralı bir formasyonda yüzlerce ışık sensörü kullanırlar. Sıradaki her bir ışık sensörü, barkoddaki kalıpla aynı voltajı kullanır. Kalem veya lazer tarayıcıların aksine, CCD okuyucular barkoddan yayılan ortam ışığı miktarını ölçer.
Bir CCD tarayıcı, kalem çubuğundan daha iyi bir okuma aralığına sahiptir ve genellikle perakende satışlarda kullanılır. Tipik olarak, bir CCD tarayıcı “tabanca” tipi bir arayüze sahiptir ve barkodun bir inçinden daha fazla tutulmamalıdır. Barkod her tarandığında, hata olasılığını azaltmak için birkaç okuma yapılır. CCD tarayıcının bir dezavantajı, giriş yüzünden daha geniş bir barkodu okuyamamasıdır.
Kamera tabanlı okuyucular, barkodun görüntüsünü yakalamak için küçük bir video kamera kullanır. Okuyucu daha sonra, gelişmiş dijital görüntü işleme teknikleriyle barkodu çözer. Kamera tabanlı okuyucular CCD barkod okuyucusu ile benzer teknolojiyi kullanmasına rağmen, video kameralar bir görüntü oluşturabilmek için iki boyutlu bir dizide düzenlenmiş yüzlerce sensör sırası kullanır.
Kamera okuyucusu olarak da adlandırılan bir görüntü tarayıcısı, barkodun bir görüntüsünü yakalamak için küçük bir video kamera kullanır ve ardından barkodu çözmek için karmaşık dijital görüntü işleme tekniklerini kullanır. Yaklaşık 3 ila 9 inç uzaklıktaki bir barkodu okuyabilir ve genellikle bir lazer tarayıcıdan daha düşük maliyetlidir.
Temel olarak, bir barkodu düzgün bir şekilde okumak için beyaz boşluklarla koyu çubuklar arasında yeterli baskı kontrastı büyük önem taşır. Ayrıca, sembolün her iki ucunda da keskin uçlu kenarların ve yeterli sessiz alanların olması yararlıdır.
Özet bir şekilde geçecek olursak bir fiyat tarayıcısı veya satış noktası (POS) tarayıcısı olarak da adlandırılan bir barkod okuyucu, bir barkodda yer alan bilgileri yakalamak ve okumak için kullanılan el tipi veya sabit bir giriş cihazıdır.
Barkod okuyucu, tarayıcı, kod çözücü (dahili veya harici) ve okuyucuyu bilgisayara bağlamak için kullanılan bir kablodan oluşur. Bir barkod okuyucusu yalnızca barkodu sayılara ve / veya harflere çevirdiği ve çevirdiği için, bir yazılım uygulamasının verileri anlayabilmesi için verilerin bir bilgisayara gönderilmesi gerekir.
Barkod tarayıcılar bir bilgisayara bir seri port, klavye portu veya kama adı verilen bir arayüz cihazı üzerinden bağlanabilir. Bir barkod okuyucu, bir ışık demetini barkod boyunca yönlendirerek ve geri yansıtılan ışık miktarını ölçerek çalışır. (Barkoddaki koyu renkli çubuklar, aralarındaki beyaz alanlardan daha az ışığı yansıtır.) Tarayıcı, ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür; bu kod çözücü tarafından veriye dönüştürülür ve bir bilgisayara iletilir. Böylelikle barkod okuma gerçekleştirilmiş olur.