Bu yazımızda sizlere 2022 yılı şok e-fatura değişikliği konusunun cevabını vermeye çalışacağız. Bu soruya cevap vermeden önce sizler için e dönüşüm ve vergi sürecini anlata bir seçkiye yer vermek istiyoruz. Böylelikle hem konuyu ana hatlarıyla özetleyecek hem de teknolojinin bizlere sunduğu fırsatları daha iyi anlamış olacağız.
Günümüz dünyasında dijitalleşme, dijital medya ve elektronik eşyaların kullanımının geliştiği anlamına gelmektedir ve bu da giderek daha fazla dijital bilginin artmasına yol açmaktadır. Küresel olarak verginin dijitalleşmesi vergi dünyasındaki en önemli konulardan biridir.
Dijital dönüşüm artık sadece işletmeler için değil. İşletmeler daha dijital hale geldikçe, hükümetler ve vergi yetkilileri vergi toplama yöntemlerini değiştirmek zorunda kalıyorlar. Vergi makamlarının kendileri de gelişmiş veriye dayalı denetim teknikleri de dahil olmak üzere yıkıcı teknolojiyi benimsemektedir.
Vergi uyum sürecinin dijital evrimi söz konusu olduğunda, özellikle Latin Amerika ülkeleri ve Türkiye ileriye doğru atıyor. Bölgenin en büyük ülkelerindeki vergi otoriteleri, gerçek zamanlı olarak daha fazla işletme bilgisine erişme yeteneklerini arttırmak için teknolojiye büyük yatırım yapıyor.
Geçen yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafında yayınlanan yeni bir yönetmelik e-Fatura vergi mükellefleri için artık e-İrsaliye ve e-Arşiv’in zorunlu olduğunu belirtti.
Yasal mevzuata uyumun üstesinden gelmenin daha iyi ve daha etkili yollarını arıyorsanız, bu stratejileri denemek isteyebilirsiniz. İşletmelerin e-Fatura, e-Defter, e-irsaliye ve e-Arşiv gibi e-Dönüşüm çözümüne uygun olarak yasal güncellemelere uyumlu kalmasına Eray olarak yardımcı oluyoruz.
Kelimenin tam anlamıyla, bu, belirli bir biçimde standartlaştırılmış, değiştirilemeyecek şekilde mühürlenmiş ve güvenliği sağlayan ve satıcı ve alıcı için zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan elektronik bir belgedir. Basılı faturalandırmaya kıyasla birçok avantaja sahip olan e-fatura çözümü ile bir şirket fatura basımı, faturalama, imzalama ve ilgili operasyonel yükler gibi masraflardan kurtulabilir. E-fatura anında müşterilere ulaştığında da tahsilat süreci hızlanıyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 535 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde elektronik belgelerin kullanımı ve denetimine yönelik önemli değişiklikler yaptı. Buna göre, e-fatura ve e-arşive geçiş zorunluluğu için belirlenen ciro limitleri aşağı çekilirken, e-faturaya geçmesi gereken sektörlere de yenileri eklendi. E-ticaret yapanlar için e-faturaya zorunlu geçiş şartları değişti. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), elektronik belge kullanımının yaygınlaşması amacıyla 535 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yaptığı değişikliklere bir yenisini ekledi. 22 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliklere göre, e-fatura ve e-arşive geçiş zorunluluğu için belirlenen ciro limitleri aşağı çekilirken, e-faturaya geçmesi gereken sektörlere de yenileri eklendi. Küçük ve orta büyüklükteki işletmenin kullandığı bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt, yeni tebliğin detayları hakkında bilgi verdi.
Resmi olarak bu, usul hükümlerine bakılmaksızın Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na uygun olarak saklanması gereken defterlerde bulunması gereken bilgileri kapsayan tüm kayıtlardır. Ayrıca, noterleştirmeye gerek duyulmayan e-Defter çözümü dijital ortamda tutulduğu için bir kolaylık da söz konusu
Dijital ortamda irsaliyelerin oluşturulmasını ve gönderi süreçlerinizi ve ticaretinizi hızlandırmanızı sağlayan e-İrsaliye, dijital ortamda aktarılan ve saklanan e-irsaliye uygulaması sayesinde; Şirketler e-irsaliyeye etkin bir şekilde erişebiliyor.
Vergi Yönetmeliği gerekliliklerine göre, e-arşiv faturalama uygulaması faturaların elektronik olarak düzenlenmesini ve ikinci kopyasının saklanmasını ve gönderilmesini sağlar. Sınırsız sayıda kullanıcıya yetki vermek mümkündür. Bilgiler en az 10 yıl arşivlenebilir. Bu nedenle, e-Fatura ile birlikte e-Arşiv Faturalandırmayı kullanmaya başlayan şirketler, yalnızca e-fatura kullanıcılarına değil tüm müşterilerine elektronik olarak fatura düzenleme kolaylığı sağlamaktadır.
Konu özellikle son zamanlarda daha çok takip edildiği için kimi mükellefler acaba ben de geçecek miyim tarzında soru soruyorlar. E fatura zorunluluğu aşağıakidleri kapsıyor.
Eray’ın sizlere sunmuş olduğu Boylam e-fatura dönüşümü ile şirketinizi geleceğe taşıyabilirsiniz. E-Fatura ile tüm faturalarınızı dijital ortama taşıyabilir ve böylelikle, iş akış süreçlerinizi ve ticari operasyonlarınızı hızlandırarak işletmenizin verimliliği artırabilirsiniz. Tasarruf ettiğiniz kaynaklarınızı şirketinize rekabet gücü ve artı değer kazandıracak alanlara yönlendirerek hem vakitten hem de paradan tasarruf etmeniz mümkün.
Sizler için hazırladığımız e dönüşüm ürünü ile işlemlerinizi zorlanmadan yapacak ve sırtınızı rahatça koltuğunuza yaslayıp çayınızı yudumlarken elektronik faturalarınızı son derece kolay bir şekilde kesebileceksiniz.