Bu yazımızda sizlere 10 başlıkta barkod cihazları ile ilgili olarak bilgi vermek amacındayız. Barkod sistemleri ile ilgili yazımız barkod kavramı ve detaylarına odaklanacak.
Barkod, bir dizi paralel siyah çizgi ve değişen genişlikteki beyaz boşluklardan oluşan kare veya dikdörtgen bir görüntüdür. Barkod, üretim tarihi, son kullanma tarihi, üreticinin adı, menşe ülkesi ve ürünün fiyat miktarı gibi ürünle ilgili verileri saklar.
Barkod tarayıcıları düşündüğünüzde, bir etikette gördüğünüz satırları okumanıza yardımcı olabilecek küçük bir cihaz hayal edersiniz, ancak mekanizma daha karmaşıktır. Bunlar, yalnızca bir barkodun görüntüsünü yakalamak için değil, aynı zamanda bilgilerin kodunu çözmek ve bu verileri bir bilgisayara aktarmak için özel olarak tasarlanmış araçlardır. Bu iletim, tarayıcının modeline bağlı olarak kablolu veya kablosuz bağlantılarla gönderilir.
Bir barkod cihazı, tıpkı bir klavyede olduğu gibi, çok daha hızlı veri girer. Cihaz, insan hatası için yer bırakabilecek sayıyı yazmak yerine, bir veritabanına veya iş uygulamanıza bilgi ekler.
İki sınıf barkod vardır: 1D ve 2D. UPC kodu gibi 1D kodları genellikle değişken genişlikli siyah beyaz boşluklardır. QR kodları ve Veri Matrisi gibi 2D kodlar, verileri depolamak için kareler, altıgenler ve diğer şekilleri kullanır.
Tüm barkod tarayıcıları tüm barkodları okuyamaz. Lazer barkod tarayıcılar ve doğrusal görüntüleyiciler yalnızca 1D barkod tarayıcıları okur. Görüntüleyici (kamera tabanlı) 2D barkod tarayıcıları tüm yaygın 1D ve 2D barkodları okur.
QR kodları 2D barkod ailesine aittir. 2B barkodlar, sağdan sola doğru izleyen bir dizi çubuk olmak yerine, farklı kareleri ve farklı bilgileri temsil eden noktalardan oluşur. Bir kerede tüm görüntünün resmini çekmek için bir 2D görüntü barkod tarayıcısına ihtiyacınız olacak ve daha sonra QR kodunda yer alan bilgileri tanımlamak için bir kod çözme algoritması ile analiz edilecektir. Bir 2D barkod makinası ile Veri Matrisi ve Aztek kodu gibi diğer yaygın 2D sembolojilerini okuyabilirsiniz.
Barkod oluşturucu cihazlar dünyadaki hemen hemen tüm akla gelebilecek endüstrilerde ve uygulamalarda kullanılmaktadır. Örneğin, bu cihazlar şu alanlarda kullanılır:
Satış noktası işlemleri, pazarlama / müşteri sadakat programları, envanter, depo işlemleri, nakliye ve daha fazlası için perakende satışlarda
Hasta kabulleri, yatak başı ilaç doğrulaması, laboratuvar örneği takip ve takibi, sevkıyat ve alma, belge ve kayıt takibi ve personel iletişimi için sağlık hizmetlerinde
Envanter yönetimi, devam eden işler, varlık takibi, nakliye ve alma ve uygunluk etiketlemesi için üretimde.
Çoğu birey barkodları düşündüğünde, değişken genişlikli çizgilerden ve soldan sağa yayılmış alanlardan oluşan yatay bir doğrusal kodu, tüketim mallarında her zaman görüldüğü gibi gösterirler. Bu 1D (tek boyutlu) bir barkod. Her iki uçtaki yazdırılmamış alanlarla (“sessiz bölge”) sınırlanan bu çizgi ve boşluk grubu, tarayıcının okuyacağı bilgileri temsil eder.
Google Play Store’u açın ve “barkod tarayıcı” araması yapın.
İstediğiniz uygulamayı bulun, kurun ve ardından Android cihazınızda açın.
Ekranın ortasında beliren kutuya kadar bir barkod veya QR kodu tutun.
Belge resmi kurumlardan alınmış gibi kabul edilmektedir ve kullanımında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Devlet kapısı üzerinden alınan belgelerin alt kısmında barkod numarası yazmaktadır.
Barkod almak isteyen üreticiler, ithalatçılar, dağıtıcılar ve ihracatçılar öncelikle Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmalıdır. Buraya üye olan firmalar EAN-UCC numarası verilmektedir. Verilen numara sadece o firmaya ait olmaktadır. Başka bir firma tarafından kullanılması mümkün değildir.
TOBB matbu evrakları (Başvuru Formu, Danışman Firma ile yapılan Anlaşma Taahütnamesi, TOBB ile yapılacak noter tasdikli taahütname)
Ticaret Odası Faaliyet Belgesi.
Kayıt için Aidat Makbuzu.
Önceki yıla ait gelir tablosu.
Vergi Levhası Fotokopisi.
En çok tanınan 1D barkodu 12 haneli UPC numarasıdır. İlk altı sayı üretici kimlik numarasıdır, sonraki beş basamak öğenin numarasını temsil eder ve son sayı tarayıcının kodun doğru okunup okunmadığını belirlemesine yardımcı olmak için kullanılan kontrol basamağı olarak adlandırılır.
Yatay olarak okunan 1D barkodun aksine, kare veya dikdörtgen gibi görünen 2D (iki boyutlu) barkod, bilgileri hem yatay hem de dikey olarak saklar, böylece iki boyutta okunur (INTSERT IMAGE). 2B kod, verileri kodlamak için kareler, altıgenler, noktalar ve diğer şekil desenlerini kullanır. Bu, barkodla temsil edilebilecek bilgi miktarını önemli ölçüde artırır: Bu küçük şekil, fiziksel olarak daha küçük görünmeye devam ederken 4.000 karakter ve 7.000 basamağı tutabilir. 2D barkodun bir örneği bir QR veya Data Matrix kodu olabilir. 2B barkodlar, küçük boyutta yazdırıldığında veya bir ürün üzerine kazındığında okunaklı kalır. 2B barkodlar, gereksiz veriler ve hata düzeltme teknolojisi nedeniyle, herhangi bir açıdan neredeyse% 100 okuma oranına sahiptir, biraz hasar görse bile.
Bir 2D barkod, alfasayısal bilgileri, görüntüleri, web sitesi adreslerini, sesi ve diğer ikili veri türlerini kodlar. Veritabanına bağlı olup olmadığınızı kullanabilirsiniz.
Tek bir 1D barkod satırı genellikle 8-25 karakter arasında metin bilgisi içerir. Birden çok çubuk ve boşluk katmanı gördüğünüzde, bu, kullanıcının 25 karakterin ötesine uzanmasına izin veren yığınlama olarak adlandırılır. Birçok işletme, barkodu saygın ve yazdırılabilir bir boyutta tutan 8–15 karakter kullanmaya karar vermiştir.
Nesnelerin üzerine yerleştirilebilen barkod etiketlerini yazdırmak için bir barkod yazıcı kullanılır. Perakende, imalat, nakliye ve lojistik, sağlık ve daha fazlası gibi şirketler için yaygın olarak kullanılırlar.
Küresel ticaret ürün numarası olarak ifade edilen GTIN barkod numarası sorgulaması yapılmasına imkan veriyor. Bu numara perakende olarak satılan ürünlere ait barkodları tanımlamakta kullanılıyor. Ticari ürün üzerinde yazılan barkod numarasının arama alanına girilmesiyle ürün bilgilerine rahatça ulaşılabilmektedir.
Biz pratik hayatta ürünü kullanıyoruz ancak barkod numarasının arkasında aslında bir çözüm merkezi bulunuyor. GS1 adı verilen ve Global Standartlar Merkezi anlamına gelen sistem ürünlerin tedarik zincirlerinde tanımlanmasını sağlıyor. Diğer taraftan bu sistem dünyanın bir çok ülkesindeki 1 milyonun üzerindeki firmanın barkod bilgilerine ulaşılmasını sağlayan GEPIR adlı organizasyonun da bir parçası. GEPIR global elektronik ürün bilgi sicili anlamına geliyor.
Barkod sorgulaması sadece barkod numarasına bağlı olarak yapılmıyor. Aranmak istenen firma bilgilerini yazarak da arama yapabiliyorsunuz.
Diğer taraftan yukarıda bilgisini verdiğimiz GEPIR ile küresel anlamda milyonlarca firmanın ve aynı zamanda ürünün bilgisine ulaşabilirsiniz. Ürünlere ulaşmanız sayesinde de ticari faaliyetlerinizi son derece rahat bir şekilde yapabilirsiniz.
Barkod oluşturucu ile üç kolay adımda nasıl barkod oluşturacağımızı açıklayalım. Öncelikle barkod türünü seçmemiz gerekiyor. QR Kodu türünü seçin: örneğin, seçtiğiniz bir Web sayfasının bağlantısını kodlamak için bir URL Kodu kullanın. Bilgileri girin: bu durumda Kod tarandıktan sonra görüntülenecek bağlantı. Kodu Oluşturun: QR Kodu Oluştur düğmesine basın. Kodunuz indirilmeye hazır.
Her şeyden önce, neden bir barkod oluşturumak istediğinize ve potansiyel müşterilerin onu taramaktan nasıl faydalanabileceğine karar verin. İlk olarak, Kod değerli veya heyecan verici bir şey sunmalıdır: bir fiş, ilginç bir video, ücretsiz bir uygulama, vb. İdeal olarak, mobil cihazlara özgü, başka hiçbir şekilde alınamayan bir şey olmalıdır. İkinci olarak, kullanıcıları Kodu taramaya motive etmelisiniz. Bunu yapmanın yollarından biri, bir eylem çağrısını pazarlama materyaline entegre etmektir. Basılı Kod’un yanında sunduğunuz avantajdan bahsedin, örneğin “Tara ve bir makbuz al!” gibi.
1D barkod tarayıcılar, 1D barkodları yalnızca beyaz ve siyah çubukların yatay varyasyonuna dik olan çok sınırlı bir açıyla okuyabilir. 2D görüntü tarayıcıları, 1D ve 2D kodları her açıdan okuyabilmektedir.
Artık barkodları ve neden bunları kullanmanız gerektiğini biraz bildiğinize göre, bunları belgelerinize nasıl uygulayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Durumunuza bağlı olarak birkaç farklı yöntemin bulunduğunu söyleyebiliriz.
Örneğin barkod cihazını internetten satın alancaksanız, en iyi seçeneğiniz, e ticaret ortamlarını kullanmak olacak. Genellikle, platformlar sizlere çok farklı cihaz verileri sunarlar. Arama yapmaktan ve farklı cihazları karşılaştırmak korkmayın.
Barkod yapma günümüzde son derece kolay hale gelmiş durumda. Bit çok ürüne ait bilgileri yükleyebileceğimiz barkod okuyucular sayesinde artık yüksek tarama performansıyla tak ve çalıştır özelliğiyle, oluşturulması en zor barkodların bile iyi oluşturulması sağlanıyor.
Perakende satıştan hastane hasta bakımına, depo tedarik zincirlerine ve üretime kadar, şimdi barkod cihazlar barkod oluşturmaya yönelik talepleri yerine getiriyor.
Kare barkod ile kastettiğimiz şey aslında QR Kodu / Kare Kod (Quick Response Code / Hızlı Tepki Kodu) olarak adlandırılan ve iki boyutlu matris barkodların bir çeşididir. İlk olarak Japon otomotiv endüstrisinde kullanılmıştır.
Barkodlar, makineler tarafından okunabilen etiketlerdir. Bu etiketlerin içinde sayısal ve / veya metin halinde bazı değerler bulunur. Barkodlar sayesinde bu değerler barkod okuyucular tarafından kolaylıkla okunarak sayısal veya alfasayısal veriye çevrilir ve bilgisayar ve diğer aygıtlara aktarılabilir.
Yüksek hacimli ve barkod taramanın aktif olarak kullanıldığı perakende sektöründe, misafirperverlik veya ulaşım ortamlarındaki tek konumlu iş akışları için, iki eliniz de öğeleri serbestçe kullanabiliyorsa işi yapmak daha hızlı ve kolaydır. Kare barkod okuyucuların en fazla kolaylık sağladığı nokta işte burasıdır.
Kare barkod okuyucular eller serbest tarayıcılardır ve satış noktasında daha hızlı işlem süreleri ve dijital sadakat programları ve otomatik ödeme gibi müşteri tarama uygulamalarıyla üstün deneyimler sunmanızı sağlar. Aynı anda barkodları çözerken kimliği doğrulayın, biletleri işleyin, erişim kontrolünü yönetin ve etiketleri devre dışı bırakın. Ayrıca basılı belgelerin, kuponların, kişisel çeklerin ve hatta hasarlı paketlerin dijital görüntülerini yakalayabilir ve saklayabilirsiniz.
Perakende satış kasası ve self servis kiosktan üretim montaj hattına kadar eller serbest tarayıcılar hem çalışanlar hem de müşteriler için deneyimi geliştirir. Tarama verimliliğinizi ve üretkenliğinizi önemli ölçüde artırır. Her seferinde güvenilir tarama performansı sağlarsınız ve ayrıca operasyonel maliyetlerinizi azaltırsınız.
Barkod okuyucu fiyatlarının alınacak cihazın özelliklerine göre farklılaştığını özellikle belirtmemiz gerekiyor. Barkod okuyucu fiyatlarını farklılaştıran ana unsurlar arasında ise cihazın kablolu veya kablosuz bağlantıya sahip olması, ekran ve taşınabilirlik gibi özellikler yer alıyor.