Adisyon fişi aslında bize bir alış veriş siparişinde aslında siparişimiz bir özetini veriyor. Adisyon fişi müşterinin satıcıdan istediği sipariş talebidir.
Bu belge, ürün türü, miktarları ve üzerinde anlaşılan ürün veya hizmetlerle ilgili ayrıntıları içerir. Ayrıca, alıcılar kendilerine gelen ürünlerin gerçekten sipariş ettikleri ürünler olduğundan emin olmak için adisyon fişini kullanırlar.
İşlemler sırasında, satıcıların ödeme yapmadan önce sipariş göndermeleri nadir rastlanan bir durum değil. Çoğu zaman bir restorana gittiğimizde ya da bir kafeye gittiğimizde siparişlerimiz neticesinde bizlere bir kağıt uzatılır. Satıcılar bunu yapmakta kendilerini rahat hissederler çünkü satın alma siparişleri de bir tür risk ve yasal koruma işlevi görür. Yani, herhangi bir nedenle bir alıcı ödemeyi reddederse, satıcı adisyon fişi tarafından korunur. Ve her iki taraf arasında bağlayıcı bir sözleşme olarak kullanılabilir.
Perakende endüstrilere adisyon fişlerinin sunulmasından bu yana, satın alma süreci daha verimli hale geldi ve daha iyi stok ve ödeme takibine izin veriyor. Adisyonla ilgili fiş neticesinde oluşturulan faturalar satıcıların ve alıcıların geçmiş satışlar veya satın almalarla ilgili doğru verileri tutmak için kullandıkları gerekli ayrıntıları sağlar.
Adisyon fişinde yer alan bilgiler
Adisyon odaklı fiş özellikle izleme için kullanışlıdır. Satıcılar, söz konusu sipariş ve alıcısı hakkındaki bilgileri içeren adisyon fişlerini kullanarak satın alma işlemleriyle eşleştirebilir. Diğer taraftan, adisyon fişleri siparişleri, alıcının yararı ve rahatlığı için satıcının bilgilerini de içerir.
Adisyon konulu fişin en büyük yararı alıcı ve satıcı arasında bir uzlaşmanın sağlanamaması neticesinde ortaya çıkar. Adisyon fişi iki adet olarak hazırlandığı için bir satıcıda biri de alıcı da yer alır. Miktar ve fiyatların ayrıca alınan ürünlerin neler olduğu yazıldığı için bu durumda ortaya herhangi bir anlaşmazlığın önüne de geçilmiş olur.
Günümüzde özellikle adisyon artık otomasyonlarla otomatik hale getirilmiştir. Restoran ve kafe gibi işletmelere kurulan sistemler ile artık kağıdın yeri tabletler almıştır. İstenildiği zaman da siparişlerin ayrıntılı dökümü müşterilere verilebilmektedir.
Adisyon fişi örneği üzerinde tarih, saat ve masa no gibi bilgiler yer almaktadır. Diğer taraftan satın alınan ürünün cinsi, adedi ve tutarı gibi bilgilere de yer verilmektedir.
Adisyon müşteriden sipariş alınırken oluşturulur ve müşterinin masasında bulundurulur. Hizmetin bitiminde adisyon müşteriye ibraz edilir ve adisyon üzerinde yer alan bilgiler doğrultusunda hesap ödenir. Ancak adisyon ödemeyi kanıtlayan bir belge değildir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinin 2 numaralı bedine göre; perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığı’nca düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin; düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, bulundurulmadığının, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verildiğinin veya gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespiti halinde, her bir belge için 1.1.2007’den itibaren 139 YTL (364 Sıra No’lu V.U.K G.T. (8) ile belirlenmiştir.) özel usulsüzlük cezası kesilir.
Ancak, her bir belge nevine ilişkin olarak kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren 6.400 YTL , bir takvim yılı içinde ise 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren 64.000 – YTL aşamaz. (Limitler 364 Sıra No’lu V.U.K G.T ile belirlenmiştir.)
Maliye Bakanlığı Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 257. maddesindeki yetkiye dayanarak 183 (2) Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu (V.U.K.) Genel Tebliği ile 01 Ağustos 1988 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilen hizmet işletmelerinde adisyon kullanımını zorunlu hale getirmiştir.
Bu durumda Genel Tebliğler ile belirtilen esaslara uygun olarak kullanılmayan, düzenlenmeyen veya düzenlenip müşteri masasına konulmayan her bir adisyon için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinin 2 numaralı bedinin ikinci fıkrası uyarınca ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Tek tutanakla birden fazla fiilin tespiti durumunda ayrı ayrı özel usulsüzlük cezasının kesilmesine mani bulunmamaktadır.
185 ve 200 Sıra No’lu V.U.K. Genel Tebliğlerine göre; anlaşmalı matbaalara bastırılmayan, düzenleme tarih ve saati yazılmayan ve müşteri masasına bırakılmayan adisyonlar hiç düzenlenmemiş sayılacağı belirtilmiştir. Böyle bir durumda da 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinin 2 numaralı bedinin ikinci fıkrası uyarınca özel usulsüzlük cezası kesileceği tabiidir.
Adisyon fişi yazıcılar özellikle de yeni nesi odaklı IP yazıcılarla konfigürasyonu sağlanmış adisyon fişi yazıcılar sizlere işletmenizde hızınıza hız katmanıza faydalı olur. İşletmenizde fiş alamamak ve rapor basamamak gibi yaşanan problemler tarihe karışır.
Adisyon fişi rulo işletmenizden hizmet satın alana kişilere vermek için kullandığınız çeşitli ebatları bulunan yuvarlak şekildeki kağıttır. Bu kağıt ile müşterilerinize almış oldukları ürünün miktar ve tutar bilgilerini vermiş olursunuz.
Adisyon fişi örneğini excel çıktısı ile alabilirsiniz. Gerekli parametreleri bilgisayara girip düzenlemeleri yaptıktan sonra çıktı halinde alabilmeniz mümkün hale geliyor.
Adisyon fişi tutucu adisyonlar ile daha bir çok kağıdı tutturmanıza yarayan aparatlardır. Bu aparatlar ile önemli evraklar, resimler, afişler, fotoğraflar, not kağıtları, kampanya posterleri, faturalar ve sipariş fişlerini tutturabiliyor ve elinizin hemen altında olmasını sağlayabiliyorsunuz.
Adisyon fişi küçük ebatlarda olabilir. Bu durum adisyon fişini elinde tutan bir garson için son derece kullanım kolaylığı sağlar. Böylece büyük fişlerden ziyade cepte taşınabilen fişlere yer verilmiş olur.
Siparişi alan personel iseniz misafirlerinizin istemiş oldukları yiyecek ve içecekleri sipariş kâğıdına kayıt altına alırsınız. Böylelikle hem onların istediklerini yanlış getirmemiş hem de siparişin tutarını doğru bir şekilde vermiş olursunuz.
Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço veya işletme hesabı esasına göre defter tutan aşağıdaki işletmeler adisyon fişi kullanmak zorundadır:
Adisyon kullanmak zorunda olmayanlar ise şu şekilde yer almaktadır: