Adisyon ne demek şeklinde bir soru sorsak bunun cevabını en iyi verecek olanlar kuşkusuz ticari faaliyetlerle uğraşan kişiler olur. Adisyon kelimesi Türk Dil Kurumunun sözlüğünde hesap ve pusula anlamına gelmekte. Bir kavram olarak ise adisyon, hizmet veren işletmelerde verilen hizmetin ve emtianın miktar ve cinsini göstermek amacıyla düzenlenen bir belge anlamına gelmekte.
Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bilanço veya işletme hesabı esasına göre defter tutma zorunluluğu bulunan diskotekler, pavyonlar, lokantalar, gece kulüpleri, barlar, meyhaneler, gazinolar, pastane işletmeleri ve kafeteryalar adisyon düzenlemek ve kullanmak zorundalar.
Lokanta, kafeterya gibi işletmeler ile çay, kahve ve meşrubat satışı yapan çay ocağı, kahvehane ve çay bahçesi gibi işletmelerin adisyon kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Pratik aslında uygulamada olan şeyi gösteriyor. Adisyonu özellikle lokantalarda garsonların elinde bulunulan ve sipariş aldıkları kağıt olarak görebiliriz. Muhtemelen hepimiz hayatımızda mutlaka böyle bir durumla karşılaşmışızdır. Özellikle masaya yapılan servislerde kullanıldığını gördüğümüz adisyon kargaşanın önlenmesinde bire bir çözümüdür.
Eskinin kağıtlara alınan adisyonları şimdilerde yerini artık modern sistemlere bırakmıştır. Böylelikle alınan adisyon hemen mutfağa iletilebilmekte ve böylelikle hızlı servis de söz konusu olabilmektedir. Adisyonun ayrıca en önemli faydası hesaba yöneltilecek olan itirazlarda söz konusu olmakta. Zira hesap ayrıntılarının olduğu adisyon da müşteri en azından ayrıntıları görmekte ve böylelikle oluşabilecek ihtilaflar da giderilmiş olmaktadır.
Adisyonlar müşteriden sipariş alınırken düzenlenir ve müşterinin bulunduğu masanın üzerine bırakılır. İlk siparişin alınmasıyla birlikte sonraki siparişler bu adisyon fişine yazılır. Üzerinde tarih bulunmayan ve müşteri masalarına bırakılmayan adisyonlar geçersiz ve düzenlenmemiş sayılır.
Adisyon müşteriden sipariş alınırken oluşturulur ve müşterinin masasında bulundurulur. Hizmetin bitiminde adisyon müşteriye ibraz edilir ve adisyon üzerinde yer alan bilgiler doğrultusunda hesap ödenir. Ancak adisyon ödemeyi kanıtlayan bir belge değildir.
Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutan ve alkollü içki servisi yapan gece kulüpleri, diskotekler, barlar, pavyonlar, gazinolar, meyhaneler, lokantalar, kafeteryalar ve pastane gibi işletmeler adisyon kullanmak mecburiyetindedir.
Anlaşmalı matbaalarda ilgili mevzuat esaslarına uygun olarak basılır. Müşteriden sipariş alınırken iki kopya halinde düzenlenir ve bir tanesi müşterinin masasına bırakılırken diğeri işletmede kalır. Hizmetin tamamlanmasının ardından müşteri bu belgeye göre hesabı öder.
Adisyonun iki nüsha olarak düzenlenmesi gereklidir. Hem aradaki uyuşmazlığın giderilmesine katkıda bulunulmuş olur hem de işleyişin daha ciddi bir şekilde olmasını sağlar. Adisyonun ödemeyi kanıtlayan bir belge olmadığını da hatırlatalım.
Son olarak adisyon sistemleri günümüzde artık hem işletmelerin hem de müşterilerin işlemlerini kolaylaştıran bir unsur haline gelmiştir. Bu kolaylık işletmeye kar olarak müşteriye de aldığı hizmetin karşılığı bir doyum olarak yansımakta.
Son olarak adisyonun işlevsel görevi hizmet işletmesinde müşterinin tükettiği maddeleri göstermeye yöneliktir.