Adisyon ne işe yarar? ve adisyon kavramını kısaca tanımlamamız gerekirse hesap pusulası olarak onu nitelendirebiliriz. Adisyonun bizler için anlamı satıcı müşteri ilişkilerinin bir anlamda kağıda yansımasından ibaret
Adisyon, bir satıcı tarafından, müşterinin adını, satılan veya gönderilen öğeleri, satış fiyatını ve satış koşullarını listeleyen bir müşteriye yapılan satış veya gönderinin kaydıdır. Başka bir deyişle, ayrıntılı bir açıklama, alıcının ve satıcının kayıtlarına yapılan satışın ayrıntılarını bildirir.
Tipik bir adisyon, satıcının antetli kağıdına basılır ve müşterinin hesap bilgileriyle birlikte bir takip numarası içerir. Satın alma tarihi; FOB hedefi veya FOB nakliye noktası gibi gönderim koşulları; gemi tarihi; ve nakit indirim koşulları genellikle notun sağ üst köşesinde yazılıdır. Raporun ana maddesi, ürün açıklamaları, sipariş edilen miktarlar ve toplam gönderi fiyatları ile birlikte satın alma detaylarını içerir. Çoğu adisyonda yer alan son şey hazırlayıcının adıdır.
Adisyon müşteriden sipariş alınırken düzenlenir ve müşterinin masasına bırakılır. Daha sonra alınan siparişler masaya bırakılan adisyona işlenir. Hizmet tamamlandıktan sonra müşteri, kasada hesabı, adisyona dayanarak öder. “Adisyon ödemeyi kanıtlayan bir belge değildir
1 cilt içerisinde 50 adet 3 nüsha adisyon fişi bulunmaktadır. Bu bize adisyonun 3 nüsha olarak düzenlendiğini anlatır.
Satıcılar genellikle faturayı satış faturası olarak gösterir çünkü müşteriyi yapılan satışı kaydeder. Diğer taraftan müşteriler, satıcıdan satın alınan malları kaydettiği için buna bir satın alma faturasına atıfta bulunur.
Faturalar, alıcının bir satın alma işlemi için satıcıya para borcunu belirten faturalar olarak da kullanılır. Müşterilere hesapta mal satan işletmeler, mallarını ödemeleri için genellikle 30 gün verir. Bir örneğe bakalım.
Bir satıcı bir üreticiden mal satın aldığında, mallar satıcının muhasebe bölümüne gönderilen bir faturayla satıcının alıcı bölümüne gönderilir. Bu fatura, satıcının hala üreticiden aldığı mallar için ödeme yapması gerektiğini belirten bir fatura gibi davranır.
Bu fatura sayesinde alıcı istediği ürünlerin detayına dair bilgi ve malumat sahibi olur. Ayrıca adet ve fiyat bilgileri de yine bu hesap pusulasında yer alır. Burada alıcının toplu bir şekilde ürün bilgilerini görmesi sağlanır.
Fatura, nakit indirim süresi ve diğer satış koşulları ile birlikte sipariş edilen ve gönderilen malların miktarını listeler. Perakendecinin muhasebe departmanı daha sonra üreticiye bir ödeme yapar ve faturanın bir kopyasına yer verir, böylece üretici ödemeyi uygun satın alma hesabına uygulayabilir.
Hesap pusulası işleminin hızlı bir şekilde olması işletmeler için kolaylık sağlayan bir konudur. Günümüzde adisyon işlemlerini çok seri bir şekilde yerine getiren cihazları müşterilere sunan firmalar da bulunaktadır.