Bu yazımızda ticari hayatımız içerisinde vazgeçilmez aygıtlarımızdan biri olan barkod nedir sorusuna cevap vereceğiz. Kavramı tanımlayarak sizlere sunacak ve böylelikle pratikte kullandığımız bir cihazın teorideki karşılığına yer vermiş olacağız.
Barkod, tarandığında bir ürün hakkında bilgi aktaran bir dizi paralel siyah beyaz çizgiden oluşan bir görüntüdür. Barkodlar, barkod okuyucu veya tarayıcı gibi optik cihazlar tarafından okunur.
Barkod, ürünle ilgili fiyat bilgilerinden tutun da üretim yeri ve tarihine kadar nesne bilgisini elektronik bir sisteme aktarmak için kullanılır. Bir barkoddaki çizgiler, değişen derecelerde beyaz boşluklarla ayrılır. Bir şeyi her satın aldığımızda bir barkodla etkileşiriz, ancak nadiren onlara çok fazla bildirimde bulunuruz. Yine de barkodlar, küçük işletmelerden büyük çok uluslu holdinglere kadar ekonomimizin etkin ve verimli çalışmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Barkod, verileri görsel, makine tarafından okunabilir biçimde temsil etme yöntemidir. Başlangıçta, barkodlar paralel çizgilerin genişliklerini ve aralıklarını değiştirerek verileri temsil ediyordu. Artık yaygın olarak doğrusal veya tek boyutlu olarak adlandırılan bu barkodlar, barkod okuyucu adı verilen özel optik tarayıcılar tarafından taranabilir.
Google Play Store’u açın ve “barkod tarayıcı” araması yapın.
İstediğiniz uygulamayı bulun, kurun ve ardından Android cihazınızda açın.
Ekranın ortasında beliren kutuya kadar bir barkod veya QR kodu tutun.
EAN-13 barkodu (özgün adı European Article Number ama kısaltma değişmediği halde artık International Article Number olarak adlandırılıyor) 13 haneli (12 hane + kontrol hanesi) barkodlama standardıdır.
Google uygulamasını açın ve alt çubuktaki ‘Güncellemeler’ butonuna dokunun. Ardından ekranın altındaki Google Lens ikonuna dokunun. Kameranızı QR koduna doğru tutun. Lens uygulaması, kodu otomatik olarak algılar.
Barkod okuyucudan gelen lazer ışık çizgilere çarptığında barkodun görüntüsü tarayıcıya geri yansır. Kod daha sonra kasaya bağlı bilgisayara aktarılır ve stok bilgileriyle karşılaştırılarak ilgili ürünün bilgilerine ulaşılır
Bir barkod, “Bir ürün üzerine basılan ve tanımlayan, sayılar şeklinde makine tarafından okunabilen bir kod ve çeşitli genişliklerde paralel çizgilerden oluşan bir model”dir. Ancak gerçekte bir barkod çok daha fazlasını ifade edere. Barkod sistemleri, işletmelerin ve kuruluşların, bir bilgisayar yazılım sisteminde merkezi yönetim için ürünleri, fiyatları ve stok seviyelerini izlemelerine yardımcı olarak üretkenlikte ve verimlilikte inanılmaz artışlar sağlar.
Bir barkod üzerindeki çizgiler ve desenler aslında sayıların ve verilerin temsilidir ve bunların geliştirilmesi, bir ürün hakkında temel bilgilerin optik bir tarama cihazı, bir barkod tarayıcı tarafından kolayca okunmasına ve otomatik olarak bir bilgisayar sistemine girilmesine izin verir.
Barkodlar, sadece özel olarak tasarlanmış barkod tarayıcıları tarafından okunabilen temel siyah çizgilerden oluşan basit 1 boyutlu tasarımlarla başladı. Ancak, bugün barkodlar birçok şekil ve boyutta ve geniş bir tasarım yelpazesine sahiptir ve çoğu cep telefonları ve diğer cihazlar tarafından bile okunabiliyor.