Barkod okutma bugün özellikle perakende sektöründe kasada çalışanların yoğun olarak yaptıkları iş aslında. Barkod okutma işi kısaca barkodun taranmasından ibaret.
Barkod tarama, süpermarketler, lojistik kuryeler, kütüphaneler ve diğer tarama ürünlerinde, barkodun belgelerinde yaygın olarak kullanıldığı için günlük hayatımızın her yerine yayılmış bir durumdadır. Bugün barkod ve barkod okutma işine odaklanmak istiryoruz.
Barkod, bir bilgi setini ifade etmek için belirli kodlama kurallarına göre birden fazla siyah çubuğu ve farklı genişlikleri olan beyaz alanı düzenleyen bir grafik tanımlayıcıdır. Ortak barkod siyah çubuklarla (kısa şeritler olarak anılır) ve beyaz çubuklarla (boş olarak kısaltılır) farklı yansıtmalara sahip paralel bir çizgi desenidir.
Barkod sistemi tarihçesinde biinen ilk olarak markette kasa sistemini otomatik hale getirmek için kullanıldı ve başarılı oldu. Günümüzde ise barkod bilgisayara veri girişinin hızlı ve doğru olması için kullanılmakta. Otomatik Tanıma Veri Toplama(OT/VT) uygulamalarında geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.
Kendi üretiminiz ürünleriniz için barkodlarınızı Türkiye’de, TOBB(Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği)’a bağlı bulunan milli mal numaralama merkezinden alabilirsiniz. Bu sistemi kullanmak isteyen üretici firma MMNM(Milli Mal Numaralama Merkezi)’ye başvurarak üye olabilirler.
ISBN nasıl alınır? ·ISBN sistemine katılabilmek için yayımcı bilgileri ile yayımcının gelecek on yıl için basmayı tasarladığı yayın sayısını içeren “Yayımcı Başvuru Formu” doldurularak ISBN Türkiye Ajansı’na (Kütüphaneler Genel Müdürlüğü) başvurulur.
Barkod; üretici ülke, üretici, ticari ünvan, üretim tarihi, kitap sınıflandırma numarası, başlangıç ve bitiş yeri, kategori, tarih vb. gibi birçok bilgiyi işaretleyebilir. Bu nedenle, mal dolaşımı, kitap yönetimi, posta yönetimi, bankacılık sistemi ve benzeri pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.
İki tür barkod vardır, doğrusal ve 2D şeklinde. En görsel olarak güçlü UPC (Evrensel Ürün Kodu) iki bölümden oluşan doğrusal bir barkoddur: bir barkod ve 12 bit UPC numarası. Barkodun ilk altı hanesi üreticinin kimlik numaralarıdır.
Sonraki beş hane proje numarasını gösterir. Kontrol numarası olarak adlandırılan son numara, tarayıcının barkodun doğru taranıp taranmadığını belirlemesini sağlar.
Doğrusal barkodlar genellikle herhangi bir tür metin bilgisini içerir. Buna karşılık, iki boyutlu barkodlar daha karmaşıktır ve kodda daha fazla bilgi içerebilir: fiyat, miktar, URL veya resim. Doğrusal barkod tarayıcı, 2D barkodu okuyamaz; 2D barkoda gömülü bilgileri okumak için bir görüntü tarayıcı gereklidir. Popüler QR kodu, bir boyutlu barkodla karşılaştırıldığında çok fazla bilgi depolayabilen bir tür iki boyutlu barkoddur.
Barkod okutmanın yapılması için barkod tarayacı bir cihaza ihtiyaç bulunur. Barkod tarayıcı, barkod okuyucu, barkod tarama tabancası, barkod tarayıcı, barkod tarama tabancası ve barkod okuyucu olarak da bilinir. Barkodda yer alan bilgileri okumak için kullanılan bir okuma cihazıdır. Optik prensibi kullanarak barkodun içeriği kod çözülür ve bilgisayara veya diğer cihaza veri hattı veya kablosuz olarak iletilir.
Barkod tarayıcı yapısı genellikle üç bölüme ayrılır: ışık kaynağı, alıcı cihaz, fotoelektrik dönüşüm parçası, kod çözme devresi ve bilgisayar arayüzü.
Tarama tabancası, ışık kaynağı tarafından yayılan ışığın, barkod sembolünü optik sistem üzerinden ışınlamasıdır. Yansıyan ışık, fotoelektrik dönüştürücü üzerinde optik sistem tarafından görüntülenir ve dekoder tarafından bilgisayar tarafından doğrudan kabul edilebilecek bir dijital sinyal olarak yorumlanır.
Böylece ürün ya da nesne ile ilgili detaylı bilgiye sahip olunur.
Datalogic barkod okuyucu üzerilerinde barkod bulunan ürünleri okutmaya ve detaylı bilgiler almaya yarayan cihazlardır. Datalogic markasıyla üretilen barkod okuyucular son derece yaygın olarak kullanılmaktadır. Piyasadaki kullanımla birlikte giderek yaygın hale gelen Datalogic barkod okuyucu işletmeler için de farklı çözümler sunuyor.
Barkod okuyucu nasıl çalışır sorusu birçok kişi tarafından merak ediliyor: Barkod okuyucu, yazdırılan barkodları taramak ve dijital olarak dönüştürmek için ışık huzmeleri kullanan bir giriş aygıtıdır. Daha sonra verileri çözer ve verileri bir bilgisayara gönderir. Dekoder barkod sembollerini tanır, bar ve boşluk içeriğini çevirir ve verileri bizim okuyabileceğimiz biçimde bir bilgisayara iletir