Barkod programı kullanmak işletmenin işleyişinde son derece kolaylıklar sağlamakta ve çalışanları rahatlatan bir unsur haline gelmektedir. Günümüzün oldukça yoğun hale gelen rekabetçi iş piyasası, şirketleri mümkün olduğunca verimli olmaya itmekte.
İşletmelerin temel felsefesini ise daha azıyla daha fazla iş yapmak oluşturmakta. Yaptığınız iş aslında yazarkasa veya muhasebe sisteminizi bilgisayarla çalıştırmak, satış işlemlerinde veya sipariş almada verimliliği artırmanın mükemmel bir yolunu bulmaktan ibaret.
Satış noktası, muhasebe veya envanter uygulamanıza bir barkod programı da eklediğinizde, veri ve işlemlerin daha da hızlı ve daha fazla girilmesine yardımcı olacağını göreceksiniz. İşlemlerini son derece verimli bir hale getirmek için yapacağınız temel şey programı işletmenize kurmak. Gayet iyi bildiğiniz üzere çoğu barkod tarayıcı, klavyeyi kullanabileceğiniz neredeyse tüm uygulamalarla birlikte çalışıyor.
Barkod programı kurmak o kadar kolaylaştı ki artık satın aldığınız bir barkod makinesinin yanında bir de program veriliyor. Bu programı bilgisayarınıza kurarak iş yerinizde kullanmaya başlıyor ve artık ürünlerinizin barkod bilgilerini hazırlayarak satışa hazır hale getiriyorsunuz.
Örneğin barkod tarayıcı kullanıyorsanız cihazı barkod sembolünün bulunduğu karekoda tutmanız gerekiyor. Böylelikle barkodu okutabilirsiniz. Diğer taraftan barkod okuma uygulamlarının indirildiği teledon ve tabletlerle de kod u okuyabilmek mümkün. Eğer karekod bir metin içeriyorsa bu metni hemen görebiliyorsunuz.
Barkod sisteminde yer alan siyah çizgiler “1”, boşluklar “0” sayılarını temsil eder. En ince siyah çizgi 1 olurken en kalın çizgi dört birimi temsil ediyorsa “1111” olarak okunur. Buradan yapılan çıkarımla en dar boşluk “0”, en geniş boşluk ise “0000” sayısını ifade eder.
Google uygulamasını açın ve alt çubuktaki ‘Güncellemeler’ butonuna dokunun. Ardından ekranın altındaki Google Lens ikonuna dokunun. Kameranızı QR koduna doğru tutun. Lens uygulaması, kodu otomatik olarak algılar.
Barkodların ilk üç rakamı “EAN Tarafından Verilmiş Ülke Numarası”dır. Sonra gelen 4 rakam “Numaralama Teşkilatı Tarafından Verilmiş İşletme Numarasıdır.” Sonra gelen 5 rakam ise “İşletme Tarafından Verilmiş Mamul Numarası”dır. Son rakam ise “Kontrol Sayısı”dır.
Diğer taraftan programı sunan internetteki birçok siteden faydalanmak mümkün. Neticede bir yazılım olan barkod programının uygulamasına internet ortamında çok kolay bir şekilde ulaşabiliyorsunuz.
Barkodla ilgili programının eksiksiz bileşenleri olan barkod makinesi, barkod okuyucusu gibi cihazlar işletmenizin olmazsa olmazları arasında yer alır. Bu yüzden her üç bileşenin de işletmenizde bulundurmanız gerekmekte.
Barkoda ilişkin program bilgilerinin yer aldığı internet sitelerinin ziyaret edilerek bilgi alınması da ayrıca değerlendirilmesi gereken bir noktadır. Bu bilgiyi alırken 1D ve 2D barkod okuyucuların yanı sıra CCD barkod okuyucular ve lazer barkod okuyucuların bilgileri araştırılabilir. Diğer taraftan imager barkod okuyucular, çok yönlü barkod okuyucular, el terminalleri ve kablosuz barkod okuyucuları da araştırabilirsiniz.
Son olarak önemli bir püf nokta barkoda ilişkin programın demosundan ziyade aslını veya lisanslı olanını kullanmanız. Zira böyle bir kullanım bir ömür boyu işletmenizin rahat bir şekilde işleyişini sağlamak adına önemli adımlar atmanızı sağlayacak ve demonun vermiş olduğu eksik özelliklerle de karşılaşmamış olacaksınız.