Bu yazımızda barkod satın alma işlemine odaklanıyoruz. Yazımız barkod ile ilgili işlemlerinizde nasıl yol alacağınızı sizlere gösterecek.
Ülkemizde EAN kodu Milli Mal Numaralama Merkezi tarafından verilmektedir. Milli Mal Numaralama Merkezi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’a bağlı bir kuruluştur. Eğer EAN-UCC sistemini kullanmak isteyen üretici, ithalatçı, ihracatçı ve dağıtıcı firmalar arasında yer alıyorsanız Milli Mal Numaralama Merkezi’ne başvurarak üye olmanız gerekmektedir.
Bu konuyu daha iyi anlamanız için üzerinde barkod olan bir ürünü yanınızda bulundurabilirsiniz? Üncelikle bilmeniz gereken şey; bu çizgiler sadece ürünün referans numarasını içerir. Herkesin sandığı gibi ürünün fiyatı ve ürün hakkındaki bilgileri içermez. Bu bilgiler bilgisayarda kayıtlıdır.
Ürün veya malzemenize ait malzeme numarası, parti numarası veya seri numarası gibi bilgileri, bu bilgileri içeren barkodları okutarak sisteme girebilirsiniz. … Bunun yanında, standart uygulama ekranlarını basitleştirerek, veri girişinin sadece barkodlarla yapılmasını da sağlayabilirsiniz.
Dünya genelinde en çok kullanılanlar UPC ve EAN ‘dir. UPC barkod türleri Kanada ve Amerika’da, EAN-13 barkod sistemi ise Avrupa ve Türkiye‘de kullanılmaktadır.
GTIN (Global Ticari Ürün Numarası), eski ismiyle EAN (Avrupa Eşya Numarası), bir ürünü küresel düzeyde benzersiz kılan ve ürünler arası çakışmayı önleyen numaradır. Perakende satışı olan ürünlerin %99’unda yer alan barkodlar bu numaraları taşıdığından; genellikle “barkod numaraları” olarak bilinirler.
GTIN numaraları minimum 8 maksimum 14 haneli olacak şekilde dizayn edilmiştir ve dünyanın pek çok ülkesinde genellikle 13 basamaklı, ABD ve Kanada’da ise 12 basamaklı olarak kullanılır. Küçük ebatlı ürünlerde ise 8 basamaklı barkod numaraları kullanılmaktadır. Koli barkodlarını tanımlamak için ise 14 haneli versiyonları mevcuttur. GTIN ile ilgili en önemli husus, benzersizliklerini garanti altına almak için hepsinin 115 ülkede yaygın GS1 kuruluşlarından lisanslı olmalarıdır.
Eğer barkod ihtiyacı olan üreticiler, ithalatçılar, dağıtıcılar ve ihracatçılar arasında yer alıyorsanız ilk olarak yapmanız gereken Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmanız buraya üye olduktan sonra sizlere EAN-UCC numarası sunulmaktadır. Bu numara sadece o firmaya ait olan bir numaradır.
Barkod alabilmeniz için öncelikle “Ticaret Odası veya Esnaf Sanatkarlar Odasına” kayıtlı olmanız gerekiyor. Firmalar ürün çeşitlerinin sayısına göre bir barkod numarası abilmektedir.
Bilindiği üzere ülkemizin barkod kodu 868 ve 869’dur. Bu kodu alabilmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB), Milli Mal Numaralandırma Merkezi’ne başvuru yapılması gerekiyor.
Üreticiler, satıcılar, ithalatçılar, dağıtıcılar ve ihracatçılar barkod numarası alabilmektedir.
Konuyla ilgili olarak bir yasal düzenleme yapıldı. Buna göre Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği gereğince 11/06/2010 tarih ve 5996 sayılı mevzuat uyarınca barkod etiket olarak zorunlu hale getirilmiş durumda.
Barkod ürünün referans numarasını içermektedir. Sadece ürün fiyatı ve ürün hakkında bilgi anlamına gelmemektedir. Bu bilgiler aynı zamanda bilgisayarda da kayıtlı durumdadır.
Barkod alımı yapmak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’un sayfasında yer alan bu linke tıklamanız gerekiyor. İlgili sayfaya gittikten sonra sayfa size gerekli yönlendirmeleri yapmakta ve ayrıntılı bilgileri vermektedir.