Bir barkod sistemi seçmek istediniz. Ama karar veremediniz. Veya fazlaca bir bilginiz yok. Üzülmeyin! İşte tam da size göre bir yazı.
Çoğu insan bir barkodun ne olduğu az çok bilir. Ürüne bakar ve ürünün üzerindeki çizgileri ve genellikle 11 veya 12 basamaklı bir sayıyı görür. Kısaca bu aslında ürünü tanımlamanın bir yoludur. Bu bilgi bir bilgisayar tarafından analiz edilir ve kodlanmış barkodu veritabanındaki bir ürün veya öğeyle eşleştirir ve öğenin envanterini ve satın alımını güncellerken ilgili bilgileri alır. Yaşadığımız modern çağda,barkod sistemleri, hazır giyimden ev tekstiline , kimya , ayakkabı aydınlatma, medikal,otomotiv, kozmetik gibi sektör ayırımı olmadan tüm firmalarda kullanımı tercih edilen bir hizmettir.
Barkod ve barkod okuyucu sayesinde, farklı verileri , en az hata ve hızlı şekilde bilgisayara aktarmak mümkündür. Bu nedenle barkod , bilgiye hızlı ve doğru ulaşılması zorunlu olan her yerde kullanılır. Örneğin; barkodlu sistem kullanarak deponuzu hızlı ve doğru şekilde sayabilirsiniz. Benzer ürün ve benzer kodlar arasında karışıklık önlenir, bir ürüne ait tüm hareketleri izleyebilir , hangi ürün nerede, ne kadar satılıyor , stoktaki eksikler nelerdir , geçmiş ürünlere bakarak hangi üründen ne kadar sipariş verilmeli sorularına kolayca cevap verilebilirsiniz. En basit ifadeyle barkodlu sisteme geçiş ile şirketinizin en büyük değer kalemini oluşturan stoklara hakimiyetinizi sağlar. Stok değerini ; kasa değeri, çek, tedarikçi borç ve alacakları gibi diğer değerlerlerle birleştirerek , firmanızın genel durumu hakkında daha sağlıklı bilgiye ulaşabilirsiniz. Saatlerce süren sayım ve ardından yapılan kontrol işlemini çok daha kısa sürede tamamlayarak , işçilik maliyeti ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.
Tüketici açısından barkod sistemleri; ürünün menşeinin, kullanım bilgilerinin, cinsinin vb. özelliklerinin ne olduğunun bilinmesi açısından oldukça faydalı olmaktadır. Tüketiciler bir ürünün barkod numaralarını kullanarak nerede bulabileceğini ya da daha uygun fiyata nereden temin edebileceğini ayarlayabilmektedir.
Barkod kullanımı ne olursa olsun, yorumlanması için bilgilerin bir bilgisayara girilmesi gerekir. Barkod tarayıcıların devreye girdiği yer işte burasıdır.
Temel olarak tarayıcı, başka herhangi bir giriş aygıtı gibi çalışır, bilgisayara bir kablo aracılığıyla veri gönderir ve bir bağlantı noktası aracılığıyla bağlanır. Çoğu tarayıcı bir PS2 veya RS-232 bağlantı noktası kullanır, ancak daha yeni modeller aynı zamanda basit ve kolay erişim ve kurulum için USB bağlantılarını kullanır ve bu nedenle popülerlik kazanmaktadır. Tarayıcılar, tarayıcı tarafından kullanılan uygulamaya ve teknolojiye bağlı olarak, farklı fiyatlarda sunulur. Doğru barkod tarayıcıyı seçmeye başlamak için, barkod tarayıcılarda kullanılan iki farklı tür veya teknoloji olduğunu bilmek önemlidir.
İlki, görüntü tabanlı barkod tarayıcılar: bunlar dijital formatta barkodu yakalamak için küçük bir kamera kullanarak çalışırlar. Barkod, işlenmesi ve yorumlanması için bir bilgisayara taranır. Sonuçta ortaya çıkan korelasyonlu veri bir veritabanından elde edilir ve eldeki satış veya envanter için gerektiğinde güncellenir. Bu barkod tarayıcılar, alternatif lazer tabanlı tarayıcılardan daha az hareketli parçaya sahiptir; bu, düşme veya kazayla çarpma sonucu daha az hasar olasılığı sağlar. Görüntü tabanlı barkod tarayıcılar, lazer tabanlı cihazlardan ortalama olarak daha uygun olmasına rağmen, bazı uygulamalarda kullanımlarını sınırlayan daha kısa bir tarama mesafesine sahiptir.
Diğer tarama teknolojisi, yukarıda bahsedildiği gibi lazer tabanlı bir sistemdir. Bu sistemler, barkodu okumak için lazerleri bir dizi mercek ve ayna aracılığıyla yansıtarak çalışır. Bilgisayar bu verileri görüntü tabanlı tarayıcılarda olduğu gibi okur ve gerekli verileri güncellemek için aynı adımları tekrarlar. Bu tarayıcılar, birden fazla hareketli parçaya ve cam veya plastikten yapılmış merceklere sahiptir ve bu da kırılmaya karşı daha duyarlı olmalarını sağlar. Görüntüye dayalı alternatiflerinden daha uzun bir tarama mesafesine sahip olduklarına dikkat edilmeli. Bazı lazer tabanlı barkod tarayıcılar, etkili bir şekilde yirmi dört inç boyutunda tarama yapabilir.
Bu, en iyi ve en verimli sonucu sağlamak için gereken barkod tarayıcı teknolojisini belirleyecek. Lazer tabanlı barkod tarayıcılar, sabit ortamlarda ve uzun tarama mesafeleri nedeniyle fabrikalarda ve üretim tesislerinde çok uygundur. Öte yandan, dış mekanlarda veya çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda olduğu gibi yakın çeyrek veya aşırı ortamlarda kullanılıyorsa, görüntü tabanlı barkod tarayıcı, dayanıklılığı nedeniyle sık sık seçilir.
Barkod sistemi tarayıcısının kullanılması, hangi tarama stilinin gerekli olduğunu belirleyecek.
Netice olarak seçebileceğiniz birkaç farklı tarayıcı var ve her barkod sisteminin avantajları ve dezavantajları var. Artık tercih size kalmış.