Bu yazımızda sizler için e adisyon nedir sorusunun cevabını vererek e-adisyon ile ilgili olarak 2022 yılının detaylarını paylaşacağız.
E adisyon lokanta, gazino, pavyon, pastane, kafeterya ve bar gibi işletmeler tarafından kullanılması mecburi olan ve kağıt şeklinde düzenlenen adisyon dokümanının elektronik halini ifade etmektedir. 9 Şubat 2021’de, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair Tebliğ ile Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren e-adisyon, hali hazırda kâğıt olarak kullanılan ‘adisyon’ belgesinin elektronik ortamda e-belge olarak düzenlenmiş halidir. Adisyon, masada servis yapılan ve gerçek usulde (bilanço veya işletme hesabı esasına göre) vergilendirilen lokanta, kafeterya, pastane, gazino, bar, pavyon gibi hizmet işletmeleri tarafından kullanılma zorunluluğu bulunan bir belge türüdür. E-adisyonun, adisyondan farklı olarak elektronik ortamda düzenlenmesi, muhafaza ve ibraz edilebilmesi, belge veya bilgilerinin Gelir İdaresi Başkanlığı´na (GİB) elektronik ortamda iletilebilmesi veya raporlanması gerekmektedir.
E-adisyon ifadesine bakıldığında ortaya çıkan ürünün yeni bir belge türü olmadığı ve adisyon belgesi ile hukuki nitelik olarak hiçbir farkın olmadığı görülmektedir.
E-adisyon uygulaması adisyon belgesi üzerinde yer alan bilgilerin elektronik ortamda düzenlenmesine imkan sağlayan ve aynı zamanda muhafaza ve ibraz edilme gibi faydaları olan uygulamanın adıdır. Bu uygulama ile adisyon bilgilerinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na elektronik ortamda iletilmesi de sağlanmaktadır.
E-adisyon uygulamasına dahil olan mükellefler, ilgili belgeyi müşteriden sipariş alırken GİB tarafından belirlenen asgari bilgileri içerecek şekilde ve belirlenen belge formatında elektronik ortamda düzenleyecek. E-adisyon belgesi elektronik ortamda düzenlenirken, hizmetin sunumu süresince müşterinin masasında kağıt çıktının bulundurulması zorunlu değil. Her adisyon belgesi ile eş zamanlı olarak, hizmetin tamamlanması ile birlikte üzerinde e-adisyon belgesinin evrensel tekil numarasının (ETTN) yer alacağı e-fatura, e-arşiv fatura ya da yeni nesil ÖKC’lerde (ödeme kaydedici cihaz) düzenlenen perakende satış fişinin hazırlanması ise zorunlu.
09 Şubat 2021 tarih ve 31390 sayılı Resmi Gazete’de e-adisyon ile ilgili olarak bazı değişikliklerin yapıldığı görülmektedir. İlgili Resmi Gazete’ye ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz.
Çoğu kişi işletmelerinin e-adisyona geçiş yapma zorunluluğu olup olmadığını merak ediyor. Lokanta, gazino, pavyon, pastane, kafeterya ve bar gibi işletmeler için Gelir İdaresi Başkanlığı yıllık veya aylık satış hasılatı tutarlarına bakarak e-adisyona geçme zorunluluğu getirebilmektedir.
Bu çerçevede GİB;
GİB’in yaptığı hamle sonrası işletmeler e-adisyon uygulamasına dahil olmaktadırlar. Uygulamaya dahil olan işletmeler artık e-adisyon şeklinde belgeleri düzenlemektedirler.
E-adisyon uygulamasına geçiş yapmanın iki yolu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Özel Entegratör Yöntemidir. Bu yöntemde Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla geçiş yapabilirsiniz. Detaylı bilgi için Eray’a başvurabilirsiniz.
Diğer yöntem ise Doğrudan Entegrasyon Yöntemi’dir. Bu yöntemde işletme bilgi işlem sistemlerini, GİB bilgi işlem sistemleri ile doğrudan entegre ederek uygulamaya geçiş yapabilir.