Bu yazımızda elektronik fatura olarak bildiğimiz ve kısaca e fatura nedir şeklinde ifade ettiğimiz kavrama dair ve e fatura nedir sorusuna dair bilmemiz gerekenleri kısa başlıklar halinde sizlere sunmaya çalışacağız.
E faturayı aslında yeni bir belge türü olmayıp hukuki olarak kağıt fatura ile aynı niteliğe sahip olan belgenin internet üzerinde oluşturulup gönderilmesi ve alınması şeklinde açıklayabiliriz. Daha önceden kağıt şeklinde hazırlanan belgenin elektronik ortamda sunulmasıdır.
Türkiye’de 05.03.2010 tarihli 397 sıra no.lu VUK tebliği gereğince faaliyete geçen ve ilgili tarihten başlayarak uygulamaya konulan e-fatura, ayrıntıları bütünüyle Gelir İdaresi Başkanlığı’nca belirlenmişsatıcı ve alıcı arasındaki gerekli işlemlerin yer alıdğı ve merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belgedir. Elektronik faturanın kısaltması olan e-fatura, çevrimiçi faturaları ödeme ve alma işlemidir. Bu sistemde faturalar, bilgisayarlar ve yazılım uygulamaları tarafından dijital olarak oluşturulur. E-fatura sadece e-faturaların üretilmesi değil, aynı zamanda bu faturaların elektronik olarak ödenmesini sağlayan sistemdir.
Bir e-fatura genellikle bir muhasebe veya finansal yazılım çözümü tarafından oluşturulur ve daha sonra e-posta veya web tabanlı bir portal aracılığıyla ödeme yapan kişiye gönderilir. Bu e-Fatura ve e-ödeme portalı genellikle ödeyen kişinin e-faturalarının kopyalarına erişmesine ve bilgileri yönetmesine veya güncellemesine izin verir. E-fatura, modern finansmanın temel bir bileşenidir ve iş akışlarını otomatikleştirmeye ve kağıt yoğun süreçlere olan bağımlılığı azaltmaya yardımcı olmak için ticari faaliyetlerde kullanılıyor.
Mükellef olarak isimlendirilen kişi ya da kuruluşun elektronik fatura düzenlemeye yetkisinin olup olmadığını efatura.gov.tr isimli adresten öğrenebilirsiniz. Bu adreste bulunan e-fatura kayıtlı kullanıcılar bölümüne girecek ve oradan ilgili bilgileri girerek çok rahat bir şekilde gerekli bilgileri alabileceksiniz.
Burada mükellefin vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarasını girerek karşınıza çıkan bilgilerle e faturadaki bilgileri karşılaştırabilirsiniz. Faturalarda yer alan ödeme bilgilerine buradan baktıktan sonra ayrıca toplam ile genel toplam tutarlarının doğru olup olmadığını da karşılaştırabilirsiniz.
Öncelikle Mali Mühür temin etmiş olmanız. Bu mührün temin edilmesini ise bir internet sitesinden http://www.kamusm.gov.tr/ isimli web adresinden yapıyorsunuz. Bu sayfada yer alan Mali Mühür Sertifika Başvurusu isimli sayfaya giriş yapabilmeniz için Başvuru Formu bölümünde yer alan “Mali mühür elektronik sertifika başvuru formu” isimli yere tıklamanız gerekiyor. Gerekli bilgileri doldurduktan sonra Giriş seçeneğine tıklayarak ilgili bölüme geçiyorsunuz.
Sonrasında sırasıyla şağıdaki işlemleri gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Elektronik fatura verimliliği arttıran ve zamandan tasarruf ederken hata oranlarını azaltan bir unsur. Tarihsel olarak faturalar posta yoluyla veya elden teslim edildi. Veri girişi ve fatura oluşturma, faturaları zarflara koyma, bu zarfları postalama ve daha sonra bunların alınmasını bekleme süreci çok zaman alıcı ve emek yoğun bir süreçtir. Zamandan tasarruf büyük bir fayda olsa da, monoton görevlerde manuel emeğin azaltılması, finans çalışanlarının zamanlarını daha stratejik faaliyetlere odaklamalarını sağladı. Kağıt tabanlı faturalardan elektronik faturalara geçiş de doğal olarak daha iyi bir organizasyon yaratır ve daha az hataya neden olur.
Basılı faturada nasıl iptal işlemi yapabiliyorsanız elektronik faturada da iptal ve iade işlemlerini yapabilmeniz mümkün. Burada sadece iki farklı bir durumun söz konusu olduğunu hatırlatmakta fayda var. Eğer hazırlamış olduğunuz faturanın e-fatura olması durumunda gönderdiğiniz taraf faturanızı reddederse yeni bir elektronik fatura oluşturabilirsiniz. Ancak eğer faturanız e-arşiv fatura ise bu durumda faturanızı iptal edip yeniden bir fatura hazırlamanız söz konusu olacak.
E-fatura iptal işlemini ise sırasıyla şu adımlarını takip ederek yapabilirsiniz.
Günümüzde teknolojik gelişmeler son derece hızlı bir şekilde ilerlediği için artık görüntüleme işlemlerini de çok hızlı bir şekilde yapabilmekteyiz. Eğer bir e fatura görüntüleme işlemi yapmak istiyorsanız bu durumda yapacağınız temel şey https://ebelge.gib.gov.tr/anasayfa.html isimli adrese giderek sorgulama yapmak. Böylelikle faturanıza elektronik ortamda çok rahat bir şekilde ulaşabilmeniz mümkün hale gelmiş durumda.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan ve sürekli güncellenen e fatura kullanıcıları listesi bulunuyor. E –fatura kullanmaya başlayan mükelleflerin yer aldığı listenin güncel haline https://ebelge.gib.gov.tr/efaturakayitlikullanicilar.html isimli linkten ulaşabilirsiniz. Bu linke girdikten sonra yapmanız gereken şey vergi kimlik numarasını ya da kimlik numarasını ekrana girmekten ibaret.
Yürürlükteki kanunlara baktığımızda e-fatura kullanması gereken kişilere kısaca e-fatura mükellefi adını veriyoruz. 2018 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar, e-fatura mükellefi olarak kabul ediliyor.
Bir mükellefin e-fatura veya e-arşiv kapsamında fatura düzenleme yetkisi olan bir mükellef olup olmadığını efatura.gov.tr adresindeki e-Fatura Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Listesi ile e-Arşiv Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Listesi’nden kontrol edip öğrenebiliyorsunuz.
e-Fatura sisteminin özellikle bu altyapıya sahipler tarafından arşivlendiğini görmekteyiz. Sistem Gelir İdaresi Başkanlığı’nın güdümündedir. Gelir İdaresi Başkanlığının yönlendirmesiyle oluşan seçenekler bu faturaların gerek düzenlenmesinde gerekse de görüntülenmesinde etkilidir.
Aşağıdaki video e-fatura nasıl kesilir konusunda sizlere bir hayli yardımcı olacak.
Eğer e-fatura uygulamasına başvuru yamış bir mükellef iseniz e-fatura başvurunuzun yapılıp yapılmadığını veya alınıp alınmadığını sorgulayabiliyorsunuz. E-fatura başvuru sorgulamasını Gelir İdaresi Başkanlığı adresinde bulunan bir adresten yapabilmeniz mümkün. Bu adrese verdiğimiz linkten ulaşabiliyorsunuz.
2018 veya sonraki hesap dönemlerinde 5 Milyon ve üzeri olan mükelleflerin 1.7.2020 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorunda olduğunu görüyoruz.
Diğer taraftan aracı hizmet sağlayıcıları olarak ifade edilen hizmetler ile internet reklamcılığı ile internet ortamında reklam yayınlayan firmaların 1.7.2020 tarihine kadar e fatura uygulamasına geçiş yapmalarının zorunlu olduğu belirtiliyor.
Burada dikkat etmemiz gereken bir nokta bulunuyor. e faturaya kayıtlı iseniz ihracat ve yolcu beraberinde gelen eşya ile ilgili olarak yapılan işlemlerde 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e fatura zorunluluğunun başlayacağı unutulmamalı.
Eğr e fatura kullanıcısı iseniz bu durumda ihracat ile ilgili işlemlerinizde e fatura kullanmalısınız. e-Fatura uygulamasına halihazırda kayıtlı olan mükelleflerin düzenleyecekleri ihracat faturalarını da “ihracat e-Fatura” Senaryosu ile (fatura ekinde Gümrük Çıkış Beyannamesi var ise ve ihracat bir mal ihracatı ise) e-Fatura uygulaması üzerinden düzenlemesi gerekmektedir.
e fatura forum adresi tarafınızca ulaşacağınız bir adres durumunda. İlgili adrese ulaştığınızda sorulan birçok sorunun cevabını almanız mümkün. İlgili forum adresine bu linkten ulaşabilirsiniz.
Akıllardaki sorulardan birisi e-faturaya kayıtlı olunması durumuyla ilgilidir.
E-faturaya kayıtlı kullanıcı iseniz bu takdirde 3 farklı şekilde sisteme geçiş yapmanız mümkün. Bunlar Gelir İdaresi Başkanlığının Portalından, Gelir İdaresi Başkanlığının entegrasyonu ile ve Özel Entegratörler aracılığı ile.
Bu durum en çok ticaret yaptığınız kurum ve şahıslarla ilgilidir ve dikkate alınması gereken bir konudur. Eğer karşınızdaki firma e-fatura uygulamasına kayıtlı bir firma ise bu durumda kestiğiniz kağıt faturanın hiçbir hükmünün olmadığını bilmeniz gerekiyor. Eğer sistem kayıtlı olmayan bir firma ise bu durumda onlara kağıt fatura ya da e–arşiv fatura düzenleyebilirsiniz.
e faturanızı görüntüleme imkanına da sahipsiniz. Bu görüntüleme işlemi ile hem faturanızı bizzat görüyor hem de doğrulayabiliyorsunuz. e-Faturanızı görüntülemek ve doğrulamak üzere e-Fatura Görüntüleyiciyi indirmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Yukarıda zorunluluğundan bahsetmediğimiz meyve ve sebze komisyoncusu ticari firmalar ile hal firmalarının 1 Ocak 2020’ye kadar zaten e fatura uygulamasına geçmiş olmaları gerektiğini hatırlatalım.
Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından lisans verilmiş olan firmaların da 1 Temmuz 2020’ye kadar e fatura uygulamasına geçiş yapmak ve kullanmak zorunluluğu bulunuyor.
Genel olarak ana hatlarıyla çizmemiz gerekirse yukarıda da değindiğimiz üzere 2018 veya sonraki hesap dönemlerinde 5 Milyon sınırı çok önemli. Bu sınır ve üzerinde olan mükellefler 1.7.2020 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
Aracı Hizmet Sağlayıcıları, internet reklamcılığı ile internet ortamında reklam yayınlayan firmalara gelince bu firmaların 1.7.2020 tarihine kadar, e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunuyor.
397 Sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen e-Fatura Uygulamasına, Mali Mühür Sertifika temin işlemlerini tamamlayarak dahil olan kullanıcıların kontrolünün yapıldığı bir adres var. Bu adrese girdiğinizde kimlerin e faturaya kayıtlı kullanıcı olduğunu görüyorsunuz. İlgili adrese bu linkten ulaşabilirsiniz.
ihracat fatura portal girişi ile sorgulama yapmanız mümkün. Ancak mevcut yetkisi bulunan mükellefler de dahil olmak üzere E – Fatura Portal uygulamasını kullanabilmek için en yakın Gümrük Müdürlüğü’nden yetki alınması gerekiyor.
Kimi zaman konunun tarafları en çok elektronik fatura kullanıcısı olmayan kişilerle sorun yaşadıklarını vurguluyorlar. Ancak burada size hatırlatacağımız şey elektronik faturaya geçmemiş olan kişilere elektronik arşiv faturası gönderebileceğiniz şeklinde. Bu fatura bildiğiniz üzere resmi bir faturadır. Bu faturayı e-mail olarak gönderebileceğiniz gibi müşterilerinizin istemeleri halinde çıktı olarak da verebilirsiniz.
Piyasada çok farklı fiyatların söz konusu olduğunu belirtelim. Bu sizin tercihinize bağlı olarak da değişebilir. Eray’ın sunmuş olduğu fırsatlardan yararlanmak için sizi bekliyoruz.
paket fiyatına ve paketteki kontör adedine bağlı olarak değişebilen ücretler söz konusu. Özel entegratörünüz olarak Eray’ın sunmuş olduğu fırsatlar için aramanızı bekliyoruz. Gelin bu fırsatlardan yararlanın.
Uygun e fatura programı fiyatı ve size sunacağı eşsiz hizmetle yazılımlarımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz. Gelin hep birlikte işletmeniz için size en uygun çözümü sağlayalım.
Eray olarak sizlere sunmuş olduğumuz Boylam yazılım çözümümüz sayesinde E-Fatura ile tüm faturalarınızı dijital ortama taşıyın, iş akış süreçlerinizi ve ticari operasyonlarınızı hızlandırarak işletmenizin verimliliği artırın. Tasarruf ettiğiniz kaynaklarınızı şirketinize rekabet gücü ve artı değer kazandıracak alanlara yönlendirin.