TIKLAYIN SİZİ ARAYALIM
Beni Arayın
eray.com.tr > AKADEMİ > E-Dönüşüm > 2022 yılı e fatura kullanıcılarına yeni haber
  • ErayTeknolojiAS
  • Yorum yapılmamış
2022 yılı e fatura kullanıcılarına yeni haber

2022 yılı e fatura kullanıcılarına yeni haber

Bu yazımızda sizlere e fatura kullanıcıları kimlerden oluşuyor sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. Bilindiği üzere e-Fatura uygulaması, Kanunun mükerrer 242.nci maddesinin 2 numaralı fıkrasında yer alan hükmün Bakanlığa verdiği yetkiye istinaden düzenlenen bir uygulamadır.

Bu uygulamada normalde kağıt olarak düzenlenen faturanın müşteriye verilmesi, müşteri tarafından istenmesi ve alınması durumunda elektronik belge olarak düzenlenmesi, karşı tarafa iletilmesi ve elektronik ortamda muhafaza edilmesi ve ibraz edilmesi yer almaktadır. Elektronik fatura bilindiği üzere kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip resmi bir belgedir.

E fatura uygulamasına nasıl dahil olunuyor?

2022 yılı e fatura kullanıcılarına yeni haber

e-Fatura uygulamasına dahil olmak için mükelleflerin e-Fatura düzenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlamış olması gerekmektedir.

Diğer taraftan uygulamaya dahil olabilmek için aynı zamanda uygulamadan yararlanma yöntemleri ve başvuru esaslarına uygun şekilde gerekli başvurunun da yapılması gerekmektedir.

E fatura kullanıcıları kimlerden oluşuyor?

2022 yılı e fatura kullanıcılarına yeni haber

Çoğu kimsenin aklında önemli bir soru olarak yer eden konu e fatura kullanıcılarının kimlerden oluştuğu sorusudur. Burası gerçekten çok önemlidir. Zira kullanıcı sınırlar ve limitleri kanunla belirtilmiştir. Eğer 2018 veya müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatınız veya satışları ile birlikte gayr-i safi iş hasılatınız 5 Milyon Türk Lira’sının üzerinde ise bu durumda artık e fatura kullanıcısı olma vaktiniz gelmiş demektir.

6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ndan lisans alan (bayilik lisansı dâhil) mükellef iseniz bu durumda sizde e fatura kullanıcısı olacaksınız demektir.  Burada hemen aklınıza acaba I sayılı liste nedir şeklinde bir soru takılacak. İlgili liste uzun olduğu için yazımızda bu konuya değinmiyoruz ancak ilgili listeye bu linkten bakmanız mümkün.

2022 yılı e fatura kullanıcılarına yeni haber
e fatura kullanıcıları

Eğer Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve/veya ithal eden bir mükellef iseniz bu durumda yine e fatura kullanıcıları arasında yer aldığınız anlamına geliyor. Burada Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listeye hemen yukarıda verdiğimiz linkten ulaşabilmeniz mümkün.

Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ya da tüzel kişi olarak aracı hizmet sağlayıcısı iseniz bu durumda e fatura kullanıcıları arasında yer alacaksınız demektir.

Eğer internet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul aracısı iseniz, motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri konumunda iseniz buraların işleticileri ile internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları arasında yer alıyorsanız artık siz de bir e fatura kullanıcısınız demektir.

Sebze veya Meyve komisyoncusu veya satıcı olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükelleflerden iseniz ve satışlarınız yukarıda belirttiğimiz olan sınırı aşıyor ise bu durumda e fatura kullanıcısı olmak zorundasınız.

E-fatura limitleri aşağıya çekildi mi?

2022 yılı e fatura kullanıcılarına yeni haber

Geçtiğimiz yıllarda 10 milyon TL olan brüt satış hasılatı 2019 yılında yayımlanan tebliğ ile 5 milyon TL’ye düşürülmüştü. Yapılan son güncelleme ile bu rakam bir kez daha düşürüldü. Buna göre 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler zorunlu olarak e-faturaya geçiş yapacak. Geçiş sürecinin, ilgili brüt satış hasılatının oluştuğu yılı takip eden temmuz ayının ilk gününe kadar tamamlanması gerekiyor.
Bununla birlikte vergi mükellefi olmayanlar, aynı gün içerisinde 30 bin TL toplam fatura tutarını geçmeleri durumunda e-arşiv faturası kesiyordu. Düzenleme ile bu limit 5 bin liraya düşürüldü. Vergi mükellefi olanlar için günlük 5 bin TL olan tutar ise artık GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırı ile eşitlenecek. Her yıl güncellenecek bu sınır 2022 yılı için 2.000 TL oldu. Uygulamanın başlangıç tarihi 1 Mart 2022 olarak belirlendi. 2021 ve müteakip hesap dönemlerine ait ciro haddinin 25 milyon TL’den 10 milyon TL’ye indirildiği e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu 1 Temmuz 2022’ye kadar yapılacak.
Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine geçecek işletmeler için başlangıç tarihi 1 Temmuz 2022, aynı firmaların e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2023 olarak kararlaştırıldı.

E-ticaret yapanlar için de limitler değişti mi?

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ndeki değişiklik ile birlikte e-ticaret de dahil olmak üzere e-fatura kullanıcılarının kapsamı genişletildi. Buna göre 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan e-ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya geçişleri zorunlu oldu.

2022 yılı e fatura kullanıcılarına yeni haber

Diğer taraftan aracı hizmet sağlayıcıları olarak ifade edilen hizmetler ile internet reklamcılığı ile internet ortamında reklam yayınlayan firmaların 1.7.2020 tarihine kadar e fatura uygulamasına geçiş yapmaları zorunlu olduğu için yine 1 Temmuz 2020 tarihine özellikle dikkat etmeleri gerekiyor.

Meyve ve Sebze komisyoncusu iseniz bu durumda zaten 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle e fatura geçmiş olmanız gerekiyordu. Eğer yeni işe başlayacak iseniz bu durumda işe başladığınız tarihten itibaren 3 ay içinde e faturaya geçmeniz gerekiyor.

E fatura için Eray sizlere çözüm sunuyor

Eray’ın sizlere sunmuş olduğu Boylam e-fatura dönüşümü ile şirketinizi geleceğe taşıyabilirsiniz. E-Fatura ile tüm faturalarınızı dijital ortama taşıyabilir ve böylelikle, iş akış süreçlerinizi ve ticari operasyonlarınızı hızlandırarak işletmenizin verimliliği artırabilirsiniz. Tasarruf ettiğiniz kaynaklarınızı şirketinize rekabet gücü ve artı değer kazandıracak alanlara yönlendirerek hem vakitten hem de paradan tasarruf etmeniz mümkün.

Boylam e fatura ile tüm yönetmeliklerle uyumlu, güvenli, hızlı, tasarruflu ve çevre dostu bir şekilde faturalarınızı dijital ortama taşıyın, ödeme ve tahsilat operasyonlarınızın hızınızı ve veriminizi artırırken, süreçleri kısaltarak zamandan tasarruf edin.

Mağaza / Online Alışveriş