Bu yazımızda e fatura mükellefleri ve önemli tarihler konusuna değinmek istiyoruz. Ancak onun öncesinde teknolojinin gelişimi hayatımızda nasıl değişikliklere yol açtı, isterseniz buna bir bakalım. Zira e fatura konusu bizim hayatımıza teknolojinin gelişmesiyle birlikte girdi.
Modern teknoloji hayatımızı sayısız şekilde değiştirdi – çalışma, yaşama ve oyun oynama tarzımızda devrim yarattı. 1990’lı yıllara kadar, televizyonlar birçok hane halkı için evindeki teknolojinin en yüksek seviyesiydi. 1989’da konutların sadece % 1’inde kişisel bilgisayarı vardı. 2011 yılına kadar bu sayı % 75’e yükselmişti. Modern ofisler, e-postaların, video konferansın, akıllı telefonların ve dizüstü bilgisayarların yaygınlaşması nedeniyle geçmişteki işçiler tarafından tanınmayacaktı.
İletişim. Teknolojinin en büyük etki yarattığı alanlardan biri de iletişim alanındadır. Yakın çevrenizdeki insanlarla görüşmek, bir zamanlar fiziksel mektuplar ve sabır gerektiren zor bir süreçti. Geçen yüzyılın çoğu için, profesyonel iletişim telefonla mektup yazma, faks gönderme veya saatler geçirme içeriyordu. Artık. E-posta artık günümüzün işyerinde birincil iş iletişimi modudur.
Bilgisayarlar ve İnternet, eğitimi dönüştürdü. Bilgisayarlar, çok sayıda veriyi çok küçük bir alanda saklayarak referans kitap raflarını tek bir flash sürücüye sığdırdı. Bilginin daha iyi sunulmasını sağlayarak öğretim sürecini daha kolay ve daha etkili hale getirir. Çevrimiçi eğitim, tüm dünyadaki insanlara benzeri görülmemiş öğrenme fırsatları sağlamıştır. Dersler ve konferanslar, web sitelerine yazılı veya video şeklinde yüklenerek bilgileri daha erişilebilir hale getirebilir. World Wide Web sayesinde istediğiniz tüm bilgilere günde 24 saat ulaşılabiliyoruz.
Teknolojinin sağlık sektörü üzerinde büyük etkisi oldu. Teşhis araçlarındaki ilerlemeler, doktorların sağlık sorunlarını erken teşhis etmelerine izin vererek başarılı hayat kurtarıcı tedavilerin olasılığını artırdı. Aşılar, bir zamanlar masif salgınlara neden olan kızamık, difteri ve çiçek hastalığı gibi pratikte yok olan inanılmaz derecede etkili olmuştur. Modern tıp, hastaların bir zamanlar zayıflatıcı ve diyabet ve hipertansiyon gibi hayatı tehdit eden kronik durumları yönetmelerine izin veriyor. Tıbbi teknolojideki gelişmeler, kullanım ömrünü uzattı ve dünya çapında insanlar için yaşam kalitesini artırdı.
Üretkenlik. Bilgisayarların karmaşık matematiksel denklemleri çözme yeteneği, pratik olarak her görevi hızlandırmalarına izin verdiği için teknoloji verimliliği büyük ölçüde artırdı. Bilgisayar modelleme mühendislerin prototiplemeden önce performans hakkında bilgi sağlamak için yapıları, araçları ve malzemeleri simüle etmelerine izin verir. Ofiste, ağa bağlı bilgisayarların veri paylaşma ve işleme yeteneği, çeşitli görevleri hızlandırabilir – çalışanların daha verimli çalışmasına ve üretkenliği en üst düzeye çıkarmasına izin verdi. Tarımdaki teknolojik gelişmeler gıda üretimini artırmıştır. Hayatımızın pek çok alanında olduğu gibi özellikle ticari hayatımızda da teknolojik faaliyetler önemli etkiler bıraktı. Bu etkileri biz yenilik olarak nitelendiriyoruz. Bu yeniliklerden biri de elektronik fatura ile ilgili.
E fatura mükellefleri kısaca tanımlamamız gerekirse elektronik fatura kullanması yürürlükteki kanunlara göre zorunlu olan kişilere biz kısaca e fatura mükellefleri ismini veriyoruz. Herkes mi e fatura mükellefi olacak şeklindeki bir soruya da “eğer gönüllü olarak geçmek istiyorsanız e fatura mükellefi olabilirsiniz ancak Gelir İdaresi başkanlığı tarafından yürürlüğe konulan tebliğe göre 2018 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar, e-fatura mükellefi olarak kabul ediliyor” şeklinde bir cevap verebiliriz.
Burada daha önce 10 Milyon TL olan sınırın 5 Milyon TL’ye çekildiğine özellikle dikkat etmemiz gerekiyor.
2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve sonrasındaki yıllarda satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin elektronik faturaya geçişi zorunlu hale getirildi.
Yıllık cirosu 5 milyon TL ve üzerindeki tüm işletmeler e-Fatura kullanmaya zorunludur. Ayrıca e-Faturanın avantajlarından yararlanmak isteyen işletmeler de gönüllü olarak bu uygulamaya geçiş yapabilirler. Gönüllü olarak katılan firmalar, diledikleri zaman sistemden ayrılabilirler.
E-faturaya herkes geçebilir. Evet, fatura kesen bir işletmeniz varsa dilediğiniz zaman e-faturaya geçebilirsiniz. E-faturaya geçiş için hiçbir ciro şartı yok. Büyük ya da küçük, hatta yeni kurulmuş ve hiç fatura kesmemiş bir işletme bile e–fatura kullanabilir.
Komisyoncu veya tüccar olarak sebze meyve ticareti yapan mükellef iseniz 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle e faturaya geçmiş olmanız gerekiyordu.
2019 yılında EPDK’dan Lisanslı ÖTV (I) Sayılı Listedeki Ürünlerin (Petrol ve Türevleri) İmal, İthal, Teslimi Yapan Şirketler (Bayiler Dahil) 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e faturaya geçmeniz gerekiyor
2019 yılında ÖTV (III) Sayılı Listedeki Ürünlerin (Alkollü ve Alkolsüz İçecekler) İmal, İnşa İthalini Yapan Şirketler 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e faturaya geçmeniz gerekiyor.
E-Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları ile İnternet Ortamında İlan Yayımlayanlar 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e faturaya geçmeniz gerekiyor.
Eray’ın sizlere sunmuş olduğu Boylam e-fatura dönüşümü ile şirketinizi geleceğe taşıyabilirsiniz. E-Fatura ile tüm faturalarınızı dijital ortama taşıyabilir ve böylelikle, iş akış süreçlerinizi ve ticari operasyonlarınızı hızlandırarak işletmenizin verimliliği artırabilirsiniz. Tasarruf ettiğiniz kaynaklarınızı şirketinize rekabet gücü ve artı değer kazandıracak alanlara yönlendirerek hem vakitten hem de paradan tasarruf etmeniz mümkün.