TIKLAYIN SİZİ ARAYALIM
Beni Arayın
eray.com.tr > AKADEMİ > E-Dönüşüm > 2022 yılı için E-fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?
  • ErayTeknolojiAS
  • Yorum yapılmamış
2022 yılı için E-fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

2022 yılı için E-fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

E-fatura sorgulama işlemi kuşkusuz teknolojinin bize sağladığı en önemli faydalardan bir tanesi. Gelişen teknoloji sayesinde hayatımızın her alanında yer alan internet artık ticari faaliyetlerimizin de vazgeçilmezi.

E-fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

2022 yılı için E-fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

E-fatura sorgulama işleminin çok da önemli olmadığını elbette ki söyleyemiyoruz. Zira ticari faaliyetlerimizin çoğunluğu zaten güven esasına dayanıyor. Ayrıca yapılan işlemler ile sizin yaptığınız ticari faaliyetlerin güvenliği konusunda bir emniyet hissi duymak son derece hakkınız. Bu yüzden size verilen e-faturanın gerçek olup olmadığını sorgulamak da en doğal hakkınız.

2022 yılı için E-fatura geçiş zorunlusu mükellefler ve sektörler nelerdir?

Yeni vergi sistemi ticaretin olduğu her alanda her yıl belli bir ciro ve üzerinde gelir elde edenler için e-fatura ve e-arşiv kullanımı zorunlu hale getiriliyor. Hem maliyetten tasarruf edilmesi hem fatura işlemlerinin daha hızlı ve hatasız bir şekilde sonuca ulaşması hem de kağıt kullanımının azalması sayesinde doğanın korunması gibi pek çok sebepten ötürü kullanım alanının yaygınlaşması için 2022 yılı için de yeni bir taslak tebliğ yayınlandı.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapılması adına bu yıla kadar belirlenmiş olan kapsamın daha da genişleyeceğinin çağrısı niteliğinde bir başka tebliğ taslağı hazırlanmıştır.
Daha öncesinde 10 milyon TL brüt satış hasılatı için belirlenen zorunluluk 2020 ve devamındaki yıllar için yeniden güncellenmiştir. Bu güncellemeye göre ise brüt satış hasılatının 5 milyon TL’ yi aşması halinde firmalar, 1 Temmuz 2021 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv sistemine, 1 Ocak 2022 tarihine kadar ise e-defter uygulamasına geçilmesi zorunlu tutulmuştur. 
2022 yılı için ise GİB tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre e-fatura ve e-arşiv uygulamalarına geçiş zorunluluğu için belirlenen yıllık brüt hasılat tutarı aşağıya çekilmiş olarak görünüyor. Bu da 2021 yılında brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve devam eden yıllardaki hesap dönemlerinde 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-faturaya geçiş zorunluluğu olduğunu gösteriyor. Yine aynı doğrultuda e-fatura ve e-arşiv uygulamalarının yanı sıra 1 Ocak 2023 tarihine kadar da e-defter uygulamasına geçişin zorunlu kılınması bekleniyor. 
Bununla birlikte taslak tebliğde görüyoruz ki bazı sektörlere de e-fatura mükellefi olması zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda kendi sitesinde ya da başka bir platformda e-ticaret faaliyeti gösteren, gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşaat, imalat,kiralama, alım, satım sektörlerinde yer alan mükellefler arasında 2020 ve 2021 senesinde 1 milyon TL, 2022 ve onu takip eden hesap dönemlerinde 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı yapanlar e-faturaya geçme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu koşulları sağlayan firmaların 1 Temmuz 2022’ye kadar e-faturaya geçmeleri gerektiği görülmektedir.. Bu tarihten sonra faaliyet göstermeye başlayacak olanlar için ise ilk 3 ay içinde sisteme geçmek zorunlu kılınıyor.

2022 yılı için E-fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Yazımız size bu sorgulamayı nasıl yapacağınıza dair ayrıntılar veriyor. Siz bir taraftan e-faturanızı sorgularken bir taraftan da güven hissinin verdiği mutlulukla ticari faaliyetlerinizi sıkıntısız bir şekilde yürüteceksiniz.

Bildiğiniz üzere e-fatura aslında size verilen matbu haldeki faturanın elektronik halinden ibaret. Arasında herhangi bir farkın olmadığını özellikle belirtelim.  E-fatura sayesinde bireyler matbu haldeki kağıt fatura ile aynı hukuki özellikleri bulunan faturaya elektronik ortamda sahip olabilmekteler.

Fatura elektronik ortamda bulunduğuna göre bu durumda istediğiniz her yerden bu faturaya ulaşabilmeniz söz konusu olacak. Yapacağınız tek şey ise elektronik fatura çözümleri bulunan şirketimizle irtibata geçmek ve bu konuda çözüme yönelik olarak destek almak.

Sorgulama yapmak için

Mükellef olarak isimlendirilen kişi ya da kuruluşun elektronik fatura düzenlemeye yetkisinin olup olmadığını efatura.gov.tr isimli adresten öğrenebilirsiniz. Bu adreste bulunan e-fatura kayıtlı kullanıcılar bölümüne girecek ve oradan ilgili bilgileri girerek çok rahat bir şekilde gerekli bilgileri alabileceksiniz.

Tabi burada sadece mükellef sorgusunu değil aynı zamanda faturanın da sorgusunu gerçekleştirebileceksiniz. Yapmanız gereken şey sadece;

  1. e-Fatura, e-arşiv fatura ve mükellef sorgulama mükellefin vergi kimlik numarası ya da TC kimlik numarasını girmekten ibaret.
  2. Bu bilgileri girdikten sonra karşına çıkan bilgilerle faturadaki bilgileri karşılaştırmalı ve doğruluğundan emin olmalısınız.
  3. Faturalarda yer alan ödeme bilgilerine buradan bakabilir ayrıca toplam ile genel toplam tutarlarının doğru olup olmadığını da karşılaştırabilirsiniz.

Görüldüğü üzere son derece kolay olan elektronik fatura sorgulama işlemi hayatımıza son derece kolaylık katmış durumda.

Mağaza / Online Alışveriş