Bu yazımızda e-arşiv fatura sorgulama işleminin nasıl yapılacağı hakkında sizlere bilgi vermek istiyoruz. Bu bilgiye geçmeden önce teknolojinin bize sunmuş olduğu bu fırsatın işlerimizi oldukça kolaylaştırdığını söylememiz gerekiyor.
Günümüzde toplumun bildiği gibi teknoloji, eşsiz kavrayışlar peşinde, sürücüsüz araçlardan veri analizlerine kadar günlük yaşam ve iş operasyonlarının hemen hemen her alanında devrim yaratıyor.
Modern teknolojinin sonuçları, nihayetinde insanların birbirleriyle nasıl etkileşimde bulundukları ve işletmelerin nasıl iş yaptıkları için çok büyük hale geliyor.
Modern teknoloji, eski teknolojinin bir ilerlemesi veya yeniliği aslında. Bu yeniliği hemen her alanda görebiliyoruz. Artan verimlilik ve maliyet tasarrufu ile bir çift olarak, modern teknoloji iş dünyasını ve sosyal çevreleri olumlu bir şekilde değiştiriyor. Bu değişimi en çok ticari faaliyetlerle ilgili resmi işlemlerde görüyoruz.
Devrim niteliğindeki dönüşümlerden bir tanesini de ticari ilişkilerde resmi belge olan faturaların elektronik ortama aktarılması ve saklanılması oluşturuyor.
e-Fatura sorgulama işlemi, efatura.gov.tr adresinden mükellefin vergi kimlik numarası ya da TC kimlik numarasını girerek yapabilirsiniz. Mevcut bilgilerle, sistemdeki bilgileri karşılaştırabilir, doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.
E arşiv faturanın nasıl sorgulanacağını bilmek de bu durumlar arasında yer alıyor. Yapacağınız şey aslında çok basit. https://ebelge.gib.gov.tr/earsivsorgula.html adresine gidip görüntülemek istediğiniz faturanın e–Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenip düzenlenmediğinden emin olabiliyorsunuz
1/1/2019 itibariyle e–arşiv rapor gönderimleri, aynı günün gecesinde otomatik olarak gönderilecektir. Gün içinde sistemimize düşen tüm e–Arşiv faturalar gece 00:00’dan sonra rapor haline getirelerek Gelir İdaresi Başkanlığının sistemine iletilecektir.
Elektronik fatura sistemi faturanın yazdırılması değil elektronik ortamda saklanmasına yönelik bir yapıda kurulmuştur. Bununla birlikte faturayı E–Fatura Görüntüleyici ile görüntüleyip fatura üzerinde herhangi bir yere (Logo hariç) sağ tıklayıp “Yazdır” seçeneğiyle yazdırabilirsiniz.
Elektronik arşiv faturalar eskiden fiziki olarak elimizle tuttuğumuz matbu haldeki faturanın elektrnik ortamda arşiv olarak saklanılması aslında. Saklama söz konusu olunca da istediğimiz yerden istediğimiz zamanda kesilen faturanın doğru olup olmadığını sorgulama imkanına sahibiz.
Şimdi bir alışveriş yaptığınız zaman e-arşiv faturanın size ürün satan firma tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilip gönderilmediği veya gönderildi ise doğruluğunu bizzat kontrol edebiliyorsunuz.
Sorgulamayı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in web adresinde yer alan e-Arşiv Faturası sorgulama ekranından yapabiliyorsunuz.
Sorgulamayı yapabilmeniz için elbette bazı bilgilere ihtiyacınız olacak. Öncelikle karşınızda çıkacak olan ekranda size ürün satan satıcının vergi kimlik numarasını veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik No bilgisini girmeniz gerekecek. Sonrasında fatura numarası bilgisi ile faturada yer alan tutar bilgisinin ekrandaki ilgili yerlere girilmesi gerekiyor. Sitenin size tanımlamış olduğu güvenlik kodunu da girdikten sonra artık faturanın kayıtlı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Girdiğiniz bilgilerin doğru olması durumunda “Sorgulanan ABC2019000000… fatura numaralı, satıcı vergi kimlik numarası ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ, ödenecek tutarı 156.00 olan fatura sistemde kayıtlıdır!” şeklinde bir onay yazısı çıkar. Artık bu onay yazısını gördükten sonra elektronik arşiv fatura sorgulama işleminiz bitmiş oluyor.