Bu yazımızda sizlere restoran programı kurarken dikkate almanız gereken şeyleri başlıklar halinde sunma amacındayız. Bugün, tüm restoran formatlarında ortak iş zorlukları, yüksek gıda israfı maliyetleri, yüksek işletme maliyetleri, yüksek kiralama maliyetleri ve personel işe alma ve elde tutmanın yüksek maliyetleri gibi çeşitli maliyet kalemlerini yönetmeyi içerir.
Restoranlar maliyetlerini ince marjlar ışığında nasıl yönetebilir? Restoranlar işlerini geliştirmek ve sürdürmek için teknoloji ve operasyonlardan nasıl yararlanabilir? Gelişmiş dijital varlık sayesinde restoranlar, veri analitiği ile performanslarını optimize edebilir. Restoranlar promosyonlar için sosyal medyayı kullanır ancak müşteri incelemelerini de yönetmeleri gerekir. Restoranlar doğru müşterileri nasıl hedefleyebilir? Tüketicinin isteğe bağlı restoran hizmetleri seçimindeki artışla birlikte, restoranlarda veya teslimatta daha iyi hizmet kalitesi talebi daha fazla dikkat çekiyor. Bütün bunlar için elbette ihtiyacınız olacak şeylerden bir tanesi restoran programı.
Restoran programlarının sunduğu en büyük avantaj, personel ile mutfak arasında iletişimin sorunsuz ve hızlı bir şekilde sağlamalarıdır. Bu sistem sayesinde garsonlar müşterilerden sipariş alır almaz sipariş mutfağa iletilir ve vakit kaybetmeden hazırlanır.
Restoran alanındaki büyüme ve aksaklıklar görünür olsa da, restoranların tasarım yapmasına, karşılaştırma yapmasına, yenilik yapmasına, rekabet etmesine ve işlerini büyütmesine yardımcı olabilecek sınırlı restoran programları vardır. Bunlarla birlikte restoran operasyonlarının performansını tasarlama ve yönetme, restoran gelirlerini ve menü fiyatlandırmasını yönetme, restoranlarda inovasyonu ve entegre kullanıcı deneyimlerini beslemek için restoran programları önemli avantajlar sağlar.
İçecek spesiyalleri, yemek spesiyalleri, mevsimlik ürünler ve tüm bu durumlara ve ayrıca her gün ve her hafta yaptığınız tüm envanter değişikliklerine ayak uydurabilecek bir restaurant programına ihtiyacınız var. İşletmenizi bu değişiklikleri otomatik olarak karşılayacak şekilde programlayabilmeniz gerekiyor.
İster içecek servisi yapan bir restoran ister düz bir bar olun, işletmeyi verimli bir şekilde yönetme yeteneği başarınız için kritik öneme sahiptir. Bir restoran programı, bir sekmeyi birden fazla kişi arasında bölmeyi ve sunucular ile yemek alanları arasında sekmeleri aktarmayı ekrana bir dokunuş kadar basit hale getirir.
İyi bir restoran programı, ödemelerin ön provizyonunu uygulayarak bunu geçmişte bırakır, yani müşterinizin kartını, sekmesi başlar başlamaz kaydeder. Kartlarını hızlıca kaydırarak, kartın geçerli olup olmadığını, karta bağlı yeterli bakiye bulunan bir banka hesabı olup olmadığını ve kartın sahte, kayıp veya çalıntı olmadığını otomatik olarak kontrol eder.
Restoran programı, süreci kolaylaştırır ve iş akışını hızlandırırken konuğu daha uzun süre kalmaya teşvik eder ve faturanın ödenmeme riskini azaltır.
Hangi sunucuların en iyi performansı gösterdiğini biliyor musunuz? En çok satan ürünlerinizin farkında mısınız? Satışlar (ürün, saat, departman vb.), yemek maliyetleri ve işçilik giderleri, iyi bir restoran programının izleyebilmesi gereken metriklerden sadece birkaçıdır.
Örneğin, POS raporları size en meşgul olduğunuz zamanı ve en popüler içeceklerin neler olduğunu gösterebilir, böylece nasıl stok yapacağınızı ve buna göre personel nasıl hazırlayacağınızı bilirsiniz. İyi bir lokanta programı, operasyonunuzun performansını doğru bir şekilde görebilmeniz, iyileştirme alanlarını not alabilmeniz ve sonuç olarak eğitimli iş kararları alabilmeniz için bu raporları oluşturur.
Etkili bir lokanta programı size bir restoran kat planı tasarlama, masaya göre sipariş alma, partileri özgürce hareket ettirme ve restoranın birden fazla bölümünü tek bir merkezi alandan yönetme işlevselliği sağlar. Ayrıca, her sunucunun kapasitesine ve mevcut iş yüküne göre sunucuları yeni tablolara atamanıza, tahmini bekleme sürelerini hesaplamanıza, tablolara özellikler atamanıza ve yavaş ve zayıf masa servisini azaltmaya yardımcı olmak için personeli uyaran tablo alarmları ayarlamanıza izin verebilirler.
Restoran takip sistemi ile envanter araçlarınıza herhangi bir bilgisayardan veya internete bağlı mobil cihazdan erişebilirsiniz, yani doğrudan bir akıllı telefondan sipariş verebilir veya envanter sayabilirsiniz.
Restoran takip sistemi ile çalışanlara belirli erişim düzeyleri atayarak haftalık fiziksel sayımlar gibi büyük görevlerde daha fazla personelin yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. Restoran takip sistemi ile gerçek zamanlı raporlama alırsınız.
Uygulama içi sipariş ve fatura yönetimi ile işlemleriniz son derece kolaylaşır ve böylelikle işletmeniz zaman içerisinde önemli bir ivme kazanır.
Adisyon yöntemi nedir?
Adisyon müşteriden sipariş alınırken oluşturulur ve müşterinin masasında bulundurulur. Hizmetin bitiminde adisyon müşteriye ibraz edilir ve adisyon üzerinde yer alan bilgiler doğrultusunda hesap ödenir. Ancak adisyon ödemeyi kanıtlayan bir belge değildir.
Restoran otomasyon Sistemi Nedir?
Restoran otomasyon sistemi, restoranların çok daha sistemli ve koordineli olarak çalışmasını sağlayan, oldukça kullanışlı, modern bir sistemdir. İşletmelerin yapısına ve kullanım şekillerine göre farklılaşabilen ve kişiselleştirilebilen bu sistem; sipariş alımını, mutfak sürecini ve ödemeyi de bünyesinde barındırır.
E-adisyon kimlere zorunlu?
e–Adisyon, masada servis yapılan ve gerçek usulde (bilanço veya işletme hesabı esasına göre) vergilendirilen hizmet işletmeleri (lokanta, kafeterya, pastane, gazino, bar, pavyon gibi) tarafından kullanılması zorunludur.
Büyük bir ürün yelpazesi sunmanın cazibesinden kaçınmak gerekiyor ama restoran mutfağınızın neler üretebileceğine odaklanmak size bir çok avantaj sağlayacaktır. Izgara ürünler, sote yemekler, salatalar, çorbalar ve unlu mamuller sunmak için yeterli durumunuz var ise bu durum müşterileri çekmek için bir avantaj olarak karşınıza çıkacaktır.
Diğer taraftan yemeklerin yer aldığı menüleri de sunmak önemli. Okunması zor yazı tipleri ve çok fazla metin, müşterilerin tekliflerinizin bir listesine girmesini zorlaştırabilir. Yine, onları bunaltmak istemezsiniz. Menü tasarımınızı basit tutun ve çok fazla mutfak jargonu kullanmaktan kaçının.